Fie că privim către Dobrogea noastră, ori la alt plai românesc, observăm o extindere a traficului de droguri, de la asflatul orașelor, la ulițele satelor.
Obiceriurile traficanților se schimbă, sau, mai precis spus, se adaptează. Aceștia își duc producțiile dincolo de clădirile ascunse și beciurile unde plantează cannabis crescut la lumina neonului, până în curțile bunicilor de la țară.
Două bătrânele din două sate diferite au fost prinse în ultimele luni cu borcanele burdușite de stupefiante, în loc de murături, cel puțin asta susțin procurorii DIICOT.
Bunicii, cine să-i suspecteze că ar pune între roșii plante interzise, cu efecte halucionogene? Este întrebarea și premiza de la care au plecat și nepoții lor, implicați în rețele de traficanți.
Pericolul este peste, de la noi, din sud-est, la vest, și de la nord, la sud. Însă, când vorbim despre cazuri dovedite de Poliția noastră subdimensionată, atunci, avem doar două pe acest an, așa cum am scris mai sus.
Vedetă principală, de data asta recentă, este o bucureșteancă misterioasă, care după 70 de primăveri trăite în Capitală, s-a mutat pe ulița rurală, alături de fiul ei. Anchetatorii spun că cei doi au cumpărat o casă într-un sătuc argeșean și s-au pus pe sădit și însămânțat plante periculoase. Patru luni le-a mers recolta, mai precis până când Poliția le-a dat deșteptarea în locul cocoșului.
Oamenii și-au construit așa o imagine de gospodari ai localității, toată ziua îi vedeai numai cu sapa, cu grebla și spuneau, domne, am plantat doar câteva roșii, căpșuni și niște zmeură și nimic mai mult, cum au susținut ulterior și în fața procurorilor. Cel puțin, cu o seară înainte de percheziții, femeia de 70 de ani voia să doarmă până mai târziu, era ostenită după atâta treabă, însă, ce să vezi, dimineață, înainte să se crape de zi, au trezit-o mascații din somn.
Aceștia, sub coordonarea procurorului de caz, ar fi ridicat din casa femeii borcane cu cannabis, dar și mai multe plante. Strict referindu-ne la plante, bucureșteanca susține că erau plantate în curtea ei, încă dinainte să cumpere casa respectivă. O variantă pe care însă, investigatorii nu vor s-o audă. Chiar și în localitate, cea suspectată, alături de fiul ei, pentru afacerea cu droguri, ar fi spus că s-a trezit cu cannabisul gata crescut.
Rezultatul? Fiul a ajuns în arest, iar mama a fost plasată sub control judiciar.
Autoritățile văd în toată situația o schemă care este aplicată cu copy paste, în multe locuri. Practic, narcotraficanții identifică, spre exemplu, sate depopulate, vin, îi încântă pe primari cu faptul că vor să cumpere gospodării aici și să locuiască liniștiți și să ajute la revigorarea comunității, după care se pun pe plantat. Porducția, ce fac cu ea? O dau mai departe în marile orașe, dar nu este exclusă și distribuția zonală, la țară.
Să nu credeți însă că afacerile cu prafuri și ierburi sunt ceva nou în lumea satelor. În 2016, procurorii au prins un fermier ialomițean care s-ar fi transformat în narcotraficant. în 2020, În comuna Perieți, procurorii DIICOT au interceptat un colet cu 4 kilograme de droguri, iar în toamna anului trecut, doi bunici din Bărbulești au fost arestați pentru că își organizaseră cei 12 nepoți într-o rețea de distribuție de stupefiante. Repetăm, asta spun anchetatorii, chiar dacă și nouă greu ne vine să credem asta. Totul se întâmplă într-o țară în care industria traficului de droguri a explodat fix în fața autorităților.
Despre bunicuțele noastre știam că pun murături în butoaie și zacuscă în borcane, nu droguri la cazan. Atunci, cum se face că fix asta au găsit procurorii antimafia, în hambarul unei bătrâne de 86 de ani, din Ialomița, tot anul acesta? Când i-au mai trecut și pragul casei, după ce s-au șters bine pe picioare, mascații au descoperit și niște teancuri cu bani, de parcă biata pensionară era nimic altceva decât Griselda Bianco de Columbia, deghizată în mamaie de Ialomița.
Cu o poliție în criză de personal pregătit și cu posturi rurale în care se închide la non-stop, cu greu putem face față fenomenului traficului de droguri, aflat în plină expansiune. Este cu siguranță nevoie de acțiuni pe bandă rulantă a procurorilor antimafia la marii importatori și exportatori de stupefiante, dar și la producătorii autohtoni. Îi numim așa, pentru că aceasta este deja o industrie cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro.
Discussion about this post