Armata ucraineană a atacat pentru prima dată marţi dimineaţă un obiectiv militar situat pe teritoriul Federaţiei Ruse cu rachete americane ATACMS, au declarat surse militare ucrainene pentru un ziar digital din Kiev, RBK, informează EFE.
„Într-adevăr, pentru prima dată am folosit rachete balistice ATACMS pentru a lovi teritoriul rus”, au afirmat sursele citate, adăugând că ţinta, o infrastructură militară situată în oraşul Karacev, în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost lovită cu succes.
Anterior, Statul Major ucrainean anunţase, fără a oferi detalii despre armele folosite, despre un atac reuşit împotriva unui arsenal al armatei ruse situat în regiunea Briansk. Atacul are loc la scurt timp după ce mai multe mass-media americane au relatat că Washingtonul a permis Ucrainei să-i folosească rachetele ATACMS împotriva ţintelor militare din interiorul Rusiei.
Aceste instituţii de presă au subliniat că SUA au dat Kievului undă verde să atace doar ţinte situate în regiunea Kursk, parţial ocupată de forţele ucrainene şi unde Rusia a desfăşurat soldaţi nord-coreeni pentru a-şi întări trupele în efortul său de a-i expulza pe ucraineni.
Regiunea rusă Briansk, unde se află infrastructura atacată marţi dimineaţă de Ucraina, se află la nord de Kursk.
Potrivit lui Andrii Kovalenko, unul dintre membrii Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate al Ucrainei, arsenalul atacat din Briansk adăposteşte muniţie de artilerie, bombe ghidate, obuze antiaeriene şi rachete.
Kievul cere de luni de zile să i se permită să atace cu rachete occidentale ţinte militare situate pe teritoriul Rusiei.
Partenerii săi occidentali i-au refuzat până acum această cerere de teama reacţiei Rusiei, care a declarat că va considera că orice lovitură cu rachete occidentale asupra teritoriului său echivalează cu intrarea NATO în război, notează Agerpres.
În contextul acestui atac, Moscova a reacționat rapid. Ministerul rus de Externe a punctat faptul că utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS ar reprezenta o implicare directă a SUA și a aliaților săi în conflictul din Ucraina.
„Răspunsul Rusiei în acest caz va fi adecvat și se va face simțit”, a declarat Zaharova, avertizând asupra escaladării situației pe câmpul de luptă.
Rusia amintește că a avertizat în prealabil asupra folosirii acestui tip de armament de către Ucraina, precizând că o astfel de acțiune ar schimba „radical” natura conflictului. Cu toate acestea, atacul a fost perceput de Kiev ca un răspuns legitim la agresiunea continuă din partea Rusiei.
În același timp, Kremlinul a aprobat o modificare semnificativă a doctrinei nucleare. Moificarea îi permite Rusiei să răspundă cu arme nucleare chiar și la atacuri convenționale provenind din partea unui stat non-nuclear. De asemenea, orice atac asupra Belarusului va atrage, conform noii strategii, un răspuns nuclear din partea Rusiei.
„Principiul de bază al doctrinei este că armele nucleare reprezintă o măsură extremă pentru protejarea suveranității țării. În același timp, ca urmare a creșterii noilor amenințări și riscuri militare, Rusia avea nevoie să-și clarifice parametrii în baza cărora poate apela la utilizarea de arme nucleare”, scrie agenția rusă TASS.
Decretul semnat de Putin pe 13 noiembrie 2024 extinde condițiile de utilizare a armelor nucleare, stipulând că un atac cu arme convenționale, chiar din partea unui stat non-nuclear, dar cu sprijinul unui stat nuclear, va fi considerat un atac „comun”. Aceasta înseamnă că Rusia ar putea justifica astfel un răspuns nuclear, ceea ce amplifică tensiunile internaționale, scrie publicația Capital.
Discussion about this post