Astăzi este ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din acest an. Campania a început pe 25 octombrie, la ora 00:00, și se încheie mâine dimineață, la ora 7:00.
Alegerile prezidențiale sunt programate pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin și pe 8 decembrie – turul al doilea.
Pe buletinul de vot se află 14 candidați – zece candidați propuși de partide politice și de către o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și patru independenți. Cu toate acestea, candidatul Forța Dreptei, Ludovic Orban, aflat pe poziția 10 pe buletinul de vot, și-a anunțat luni seara retragerea din cursă și susținerea Elenei Lasconi, candidat din partea USR.
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorți, ordinea în care candidații sunt înscriși pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Aceasta este următoarea:
– poziția nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România;
– poziția nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor;
– poziția nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
– poziția nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal;
– poziția nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
– poziția nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
– poziția nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;
– poziția nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională;
– poziția nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
– poziția nr. 10 – Ludovic Orban – Forța Dreptei (care și-a anunțat public retragerea din competiția electorală, însă se află în continuare pe buletinul de vot);
– poziția nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;
– poziția nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;
– poziția nr. 13 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român;
– poziția nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale.
După încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale.
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înțelege: afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum și difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, care se referă la alegerile pentru președintele României din anul 2024; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați la aceste alegeri.
De asemenea, după încheierea campaniei electorale, menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru președintele României din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet și pe platformele online de socializare și care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.
Potrivit BEC, după încheierea campaniei electorale la alegerile pentru președintele României din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv și neechivoc la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din anul 2024.
Discussion about this post