Federația internațională de Judo (IJF) anunță trasferul în România a 300 de tineri judoka care își vor continua la Constanța parcursul de formare și studiu. Totul a fost posibil ca urmare a unui efort comun din partea echipei coordonate de George Teșeleanu, din partea IJF, a Federației Ucrainene de Judo(UJF), la care se adaugă sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și Comitetului Național Olimpic al Ucrainei.
„Mulțumită lui George Teșeleanu și echipei sale, Federația Ucraineană de Judo (UJF) și Federația Internațională de Judo (IJF), cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și Comitetului Național Olimpic al Ucrainei, au evacuat deja 300 de copii cu vârsta sub 18 ani, care acum sunt cazați și vor putea continua să practice judo la Constanța, pe malul Mării Negre, în sud-estul României”, transmite IJF, pe site-ul oficial.
Totul se pare că a început cu o idee și câteva telefoane. Ideea i-a aparținut lui George Teșeleanu, iar oferta de evacuare a copiilor a fost propusă de președintele Federației de Luptă de Judo din regiunea Transcarpatică, Valeriy Peresoliak și a fost susținută imediat de președintele Federației Ucrainene de Judo, Mykhailo Koshliak. În Ucraina, toate organizațiile regionale de judo au început să adune laolaltă tinerii judoka, oferind transferuri din cele mai îndepărtate părți ale țării, inclusiv din locurile cu acțiuni militare active. Transferul tinerilor judoka a durat trei zile, între 1 și 3 aprilie. Copiii au venit din toate părțile Ucrainei, inclusiv din regiunile din jurul Kievului, Harkov, Zaporijia, Dnipro, Donețk, Lugansk, Mykolaiv, Odesa, Ivano-Frankivsk, Vinnytsia, Cherkasy, Hmelnytskyi, Volyn și Transcarpatia.
Președintele FIJ Marius Vizer, împreună cu președintele Comitetului Național Olimpic al Ucrainei, Sergey Bubka, au oferit ajutor și au coordonat proiectul, alături de George Teșeleanu care a fost dispus să primească peste 300 de oameni și să le ofere tot sprijinul necesar.
„Am ajuns în România cu un autobuz mare și am trecut granița noaptea fără probleme. Ni s-a oferit ceai și ceva mâncare la graniță, ne-au primit voluntarii. A doua zi am fost la hotel și din nou toată lumea a fost foarte drăguță cu noi. Hotelul este situat pe malul mării; mâncarea este grozavă și toate condițiile pentru antrenament sunt perfecte. Avem două sesiuni de antrenament pe zi pentru fiecare regiune. De obicei, avem randori dimineața și antrenament fizic seara. Avem copii de diferite vârste, inclusiv cadeți. Încercăm să îi despărțim în grupe de vârstă similare, pentru a oferi o pregătire de înaltă calitate. Copiii au și studii online. A fost o decizie foarte importantă care ne poate ajuta să ne protejăm copiii de amenințările de război și să le păstrăm procesul de pregătire”, a povestit Serhii Sinilov, antrenor de judo al regiunii Dnipro.
În prezent, în Hotelul Academy Venus Resort, sunt găzduiți 27 de antrenori și 300 de tineri sportivi, cu vârste cuprinse între 8 și 29 de ani, care au sosit din douăsprezece regiuni diferite ale Ucrainei.
„Războiul este o modalitate necorespunzătoare de a găsi o soluție și în acest moment dificil este crucial să punem siguranța oamenilor pe primul loc și să le oferim adăpost. Întregul sediu al Hotelului Academy este la dispoziția sportivilor ucraineni și a familiilor acestora. Sportivii au acces la un dojo, o zonă de sală de sport, terenuri de tenis și baschet și, de asemenea, la plajă, hotelul fiind situat pe malul mării. Sper că putem oferi un mediu liniștit și stabil în care judoka și antrenorii lor pot continua să exerseze în căutarea lor pentru rezultate mai bune. Cu sprijinul deplin al FIJ și al președintelui său, domnul Marius Vizer, și în conformitate cu tradiția codului lui Jigoro Kano, adică codul moral al judoului, dorim să construim pe aceste valori de curaj, onoare, modestie, respect și prietenie. Dorim să oferim climatul potrivit pentru a ajuta judoka ucraineană să treacă peste această perioadă dificilă de război. Întreaga familie română de judo, prezentă aici la Constanța, se implică activ pentru a se asigura că experiența acestor evenimente va fi considerată în curând o provocare de viață care ne-a făcut, ca familie, să ieșim mai puternici și mai uniți. Așa cum a susținut cândva Gustav Mahler, „tradiția nu este închinarea cenușii, ci păstrarea focului” și dacă comunitatea sportivă nu depune eforturi pentru a rămâne unită și puternică, pentru a ne susține reciproc și valorile universale, pentru a ne sprijini mereu promovați pacea și prietenia, armonia și unitatea, așa cum este încurajat de președintele FIJ, atunci nu vom avea în curând nicio tradiție de păstrat”, a transmis George Teșeleanu.
Discussion about this post