Preşedintelui României, Klaus Iohannis și premierului Nicolae-Ionel Ciucă au transmis câte un mesaj cu ocazia „Zilei Internaţionale a Romilor” şi a „Sărbătorii etniei romilor din România”.
„La această sărbătoare se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu şi tradiţii valoroase, numeroase personalităţi în domeniul culturii, artelor şi ştiinţei, care au contribuit la afirmarea identităţii proprii, dar şi la diversitatea benefică a comunităţilor şi omenirii în ansamblu”, a transmis Președintele României.
Președintele a menționat că sărbătoarea etniei romilor este un bun prilej de a aminti de obiectivul comun, de mare importanţă, și anume emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră. El a spus că sprijină eforturile comunităţii rome din România de a-şi face cunoscut trecutul şi obiceiurile: „Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, şi-au dat viaţa pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenţei, urii şi rasismului”.
„În această perioadă, sărbătorile poartă pecetea dramei semenilor noştri din Ucraina. Romii sunt angajaţi în aceste zile în efortul nostru naţional de solidaritate şi implicare civică. Fie ca Ziua Internaţională a Romilor să aducă bucurie în sufletele tuturor celor care, cunoscând din plin suferinţa şi nevoia, aşteaptă de la această Sărbătoare a etniei romilor din România lumina păcii şi căldura convieţuirii!” a susținut Klaus Iohannis.
Premierului Nicolae-Ionel Ciucă a declarat că mobilizarea, din ultimele decenii, a romilor din întreaga lume în apărarea intereselor lor legitime și receptivitatea statelor, au făcut posibil ca țara noastră să marcheze, astăzi, aceste două evenimente dedicate etniei lor: „Ziua Internațională a Romilor” și sărbătorirea romilor din România.
„Romii din țara noastră au adus, de-a lungul vremii, valoare culturală și economică în mediile în care au trăit. Culturală, prin talentul artistic incontestabil, în special în sfera muzicii și dansului, economică – prin iscusința la meșteșuguri. Dacă acordarea libertății, la mijlocul secolului al XIX-lea, nu a fost însoțită de măsuri de sprijin pentru un nivel de trai egal cu al celorlalți cetățeni, efectele au apărut și s-au perpetuat”, a relatat premierul.
De asemenea, oficialul a spus că: „La nivelul Guvernului se află în lucru, într-o etapă avansată, o nouă Strategie națională de incluziune a romilor pentru perioada 2022-2027, prin care ne propunem să valorificăm contribuția cetățenilor de etnie romă în societate.”
Discussion about this post