Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric în luna martie, pe măsură ce războiul din Ucraina a provocat turbulenţe pe pieţele pentru produse alimentare de bază precum cereale şi uleiuri comestibile, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În martie, acest indice a crescut până la 159,3 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după un salt semnificativ de 17,9 puncte (sau 13%) faţă de februarie, când indicatorul a atins deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990.
Comparativ cu situaţia din martie anul trecut, preţurile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari.
Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea soarelui via porturile lor de la Marea Neagră, iar invazia rusească a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.
Creşterea puternică a preţurilor la alimente înregistrată în martie a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor uleiurilor vegetale, care s-au majorat cu 23,2% comparativ cu februarie. Potrivit FAO, motivul principal are legătură cu „cotaţiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial”.
O creştere de două cifre s-a înregistrat şi la cereale, care s-au scumpit cu 17,1% comparativ cu februarie, impulsionate de un avans de 19,7% în cazul preţurilor la grâu şi un avans de 19,1% în cazul porumbului. „Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani”, a subliniat FAO.
Și la zahăr, tarifele au crescut cu 6,7%, la carne cu 4,8%, iar în cazul lactatelor cu 2,6%, notează FAO.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post