Mielul, un aliment excelent bogat în fier și potasiu, începe să-și facă apariția pe mesele românilor în apropierea sărbătoririi Paștelui. Suntem conștienți că aveți o perioadă aglomerată în care trebuie să faceți față tuturor treburilor casnice, să vopsiți ouale de Paști și să preparați, eventual, un cozonac. De aceea, astăzi vă arătăm cum puteți adăuga puțină „bogație” pe masa dumneavoastră, printr-o rețetă simplă și delicioasă de friptură de miel, folosindu-vă cuptorul.
Iată ce ingrediente aveți nevoie:
- 1.5-1.8 kg carne de miel (pulpa din spate)
- o legatură usturoi verde
- 4-5 căţei de usturoi
- 50 g unt
- 2 linguri ulei de măsline sau 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
- 2 foi dafin
- 2 rămurele de cimbru sau de rozmarin
- 100 ml vin alb
- sare și piper
Mod de preparare
Pentru început, spălați și curățați de pielițe carnea. Aceasta nu se desface de pe os, însă se sparge osul în două sau trei locuri, pentru a se tăia cu uşurinţă când carnea este friptă. Se tapetează cu un şervet absorbat, apoi se unge cu unt şi cu ulei şi se presară cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt. Se pune într-un vas mare, se acoperă şi se lasă la frigider o oră.
Între timp, se încinge cuptorul, iar usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Se alege o tavă încăpătoare pentru friptura de miel şi se unge cu puţin ulei. Se presară apoi usturoiul trecut printr-un jet de apă fierbinte.
În cele din urmă, se aşază carnea şi se adaugă vinul amestecat cu apă. Se pune în cuptorul încins şi se coace, la foc iute, 55-65 minute. Se întoarce friptura şi se stropeşte din când în când cu sosul din tavă, iar în ultimele 15 minute se reduce focul la opțiunea potrivită. După ce carnea s-a preparat, închideți cuptorul și lasați carnea în el încă 15 minute, pentru frăgezire.
Vă recomandăm servirea fripturii de miel cu o salată verde sau cu o salată de castraveți.
Nu uitați să vă răsfățați cu un pahar de vin! Potrivit retete.unica.ro, friptura de miel la cuptor se servește cu vin roșu sec, de exemplu un Bordeaux sau un Cabernet Sauvignon.
Vă urăm poftă bună și un Paște fericit!
Discussion about this post