Ziua Culturii Naționale este marcată, ca în fiecare an, și la malul mării. Autoritățile locale și instituțiile de cultură au anunțat o serie de evenimente culturale care se vor desfășura sâmbătă, 15 ianuarie 2022, la Constanța.
Începând din 2011, la 15 ianuarie sărbătorim aniversarea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale Române. În fiecare an, acest eveniment are loc ca un omagiu adus personalității emblematice a valorilor României, printr-un proiect de lege de către Camera Deputaților (Legea 238 din 7 decembrie 2010).
Iată evenimentele anunțate de Primăria Municipiului Constanța:
– Conferința online “Mihai Eminescu – mereu în actualitate”, susținută de doamna prof. univ. dr. habil. Marina Cap-Bun. Evenimentul, co-organizat de Primăria municipiului Constanța și de Școala Doctorală de Studii Umaniste din cadrul Institutului Studiilor Doctorale al Universității “Ovidius” din Constanța, va avea loc live, sâmbătă, 15 Ianuarie 2022, începând cu ora 11.00, la link-ul
https://ovidius.webex.com/webappng/sites/ovidius/dashboard/pmr/marina.capbun;
– Masa rotundă “La ce bun cultura în vremuri de restriște?”, care se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, aula “Adrian Rădulescu”, sâmbătă, 15 Ianuarie 2022, începând cu ora 13.00. Evenimentul este co-organizat de Primăria municipiului Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanța, Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța și Asociația Culturală Sine Qua Non. Participarea la eveniment este limitată, în conformitate cu prevederile legale actuale în domeniu;
– Expoziţia „Interiorul ţărănesc de sărbătoare – funcţional şi decorativ”, organizată de Muzeul de Artă Populară Constanţa. Vizitatorii pot admira obiecte de patrimoniu reprezentative pentru toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat.
„Va fi depusă o coroană de flori la monumentul lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului Constanța. Încrederea noastră în virtuţile şi funcţiile culturii are şanse reale de a spori în perioade de crize; mai ales în această perioadă, de provocări multiple la adresa sănătăţii noastre colective, cultura poate funcţiona ca un instrument de stimulare a creativităţii şi performanţei în plan individual şi de coeziune în plan comunitar. Anul 2022 poate fi unul relevant în plan cultural pentru municipiul Constanța, fiind primul an de implementare a “Strategiei Culturale a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031”, document strategic adoptat prin Hotărârea nr. 437/26.11.2021 a Consiliului Local Municipal Constanța. În acest sens, în cadrul Planului anual operațional 2022 de implementare a Strategiei a fost pregătit un set de inițiative și acțiuni culturale care prevăd operaționalizarea unor importante obiective ale acesteia, inclusiv prin proiecte de investiții în domeniul cultural.Pentru a confirma suplimentar angajamentul său de sprijin și intervenție pentru domeniul cultural, s-a decis ca unul dintre cele 7 obiective generale ale instituţiei pentru anul în curs să îl reprezinte “implementarea măsurilor prioritare identificate în Strategia Culturală și în Planul Operațional Anual pentru 2022”.
a mai transmis Primăria Municipiului Constanța, printr-un comunicat de presă.
Totodată, Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” a pregătit pentru 15 ianuarie următoarele evenimente:
– Catedra Arte Vizuale, Clasa Pictură invită publicul constănțean la expoziția “Atelier în culori”, deschisă la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”. Expozanții sunt cursanți ai cursurilor de pictură ai Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, îndrumați de expert Ana – Maria Ceară, expert Florentin Sîrbu și profesor colaborator Ovidiu Felipov; Coordonator: Expert Florentin Sîrbu;
– prezentarea pe rețeaua oficială de socializare a instituției a lucrării “Monumentele Mihai Eminescu” a autorilor Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țiglă. Lucrarea a fost editată în cadrul Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și prezintă informații inedite atât despre busturile, efigiile și statuile realizate de -a lungul timpului pentru a cinsti memoria poetului Mihai Eminescu cât și despre locațiile unde acestea sunt expuse și creatorii lor; Coordonator: Director artistic Ștefania – Laura Abibula – Stroe.
Discussion about this post