Patrula de Reciclare lansează ediţia 2022 a concursului naţional „Nicio baterie la gunoi!”, cu sprijinul Siscobat, companie care activează în domeniul gestionării bateriilor uzate.
La această competiție vor fi premiate echipele care vor colecta cele mai mari cantităţi de baterii consumate şi cele care vor promova cu succes acest obicei în comunităţile lor. Astfel, concursul încurajează profesorii şi tinerii preocupaţi de soarta mediului să contribuie la colectarea selectivă a acestui tip de deşeuri. Sunt invitate să se înscrie cadre didactice din grădiniţe, şcoli şi licee de oriunde din ţară.
„Experienţa Patrulei de Reciclare a dovedit că orice unitate de învăţământ are şanse egale la oricare dintre premii. Printre câştigătorii ediţiilor trecute sunt atât grădiniţe cât şi şcoli şi licee din Bucureşti şi din provincie, din oraşe şi sate. Recordul de colectare de baterii – 415 kg într-un singur an şcolar, aparţine deocamdată Şcolii Gimnaziale «Bethlen Gabor» din Odorheiul Secuiesc (jud. Harghita) – prof. Hajnalka Kertesz. Orice profesor motivat poate avea performanţe alături de echipa sa” spune Alexandra Arnăutu, directorul programului.
Profesorii participanţi vor fi sprijiniţi cu informaţii şi materiale. Elevii vor învăţa cum şi de ce se colectează bateriile uzate, cum poluează mediul aceste deşeuri periculoase, ajunse în groapa de gunoi, ce se recuperează prin reciclare. Copii vor adopta o rutină personală de colectare responsabilă. Mai mult, vor fi provocaţi să îşi manifeste creativitatea în campanii locale de informare şi conştientizare.
Menționăm că, în ultimii cinci ani, dascălii şi elevii voluntari în Patrula de Reciclare au contribuit la reciclarea a 40.000 kg de baterii şi acumulatori consumaţi.
„Dacă România, per ansamblu, are o rată de colectare a bateriilor cu mult sub standardele europene, în cadrul programului Patrula de Reciclare există şcoli care se apropie de 100%. De aceea, miza competiţiei este nu numai aceea de a educa elevii, ci şi de a extinde în familie şi în comunitate bunele obiceiuri asimilate în şcoală”, se arată în comunicatul emis.
În iunie, de Ziua Mediului, vor fi acordate premiile pentru creativitate în informarea comunităţii. În luna octombrie, de Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electrice vor fi recompensate echipele care au colectat cele mai mari cantităţi de baterii şi acumulatori uzaţi în şcoală.
Discussion about this post