Peste 120 de nave și tot atâtea echipaje și-au dat întâlnire, în perioada 12-18 aprilie, la Sète. Dintre toate, nava-școală „Mircea” a fost vedeta, fiind cea mai mare navă ca dimensiune dintre toate cele prezente.
„Escale a Sète” a fost conceput ca un eveniment sub patronajul Comisiei Naționale Franceze pentru UNESCO, care unește tradițiile marinărești din toate timpurile, specifice mării Mediterane. Pe lângă tradiții, evenimentul trage semnale de alarmă și asupra problemelor de mediu, iar, cum a fost cazul anul acesta, asupra situației geopolitice care a impus nevoia de solidaritate la nivelul întregii Europe, transmit Forțele Navale Române.
Potrivit informațiilor, Sète este un oraș cu o populație de circa 40.000 de locuitori, în care localnicii își dezvoltă pasiunea legată de pescuit, activități nautice și, mai ales, de dragostea pentru păstrarea tradițiilor marinărești. Așa a luat naștere și „Escale a Sète”, în anul 2010, ce are loc, odată la doi ani, pe țărmul sudic al Franței la inițiativa unei asociații de iubitori de sporturi nautice.
Nava-școală „Mircea” a fost doar unul dintre velierele de poveste pe care zecile de mii de vizitatori le-au putut admira și vizita în cele șase zile ale festivalului. Povestea velierului românesc a concurat cu o serie de istorisiri de pe vremea conquistadorilor, spuse de echipajele unor nave precum „El Galeon”, „Pandora”, „Grace” și multe altele, care au oferit spectacole inedite specifice în fiecare zi a festivalului.
„Bucuros de revederea cu echipajul NS «Mircea», precum și cu ansamblul de dansatori a fost și Ambasadorul României la Paris, Excelența Sa Luca Niculescu. Acesta ne-a vizitat în cea de-a treia zi a șederii noastre în Sète, însoțit de prefectul maritim al Mediteranei, viceamiralul Gilles Boidevezi, care a fost interesat să afle specificul activităților de instrucție de la bordul navei-școală”, relatează reprezentanții Forțelelor Navale Române.
Iată mesajul Ambasadorului României, E.S. Luca Niculescu:
„Este o onoare, o mândrie ca bricul «Mircea» să fie invitat aici, este cea mai mare navă prezentă la această manifestare maritimă din sudul Franței. Este prima participare a navei aici și am văzut cât de bine primită a fost. Am avut ocazia să stau de vorbă cu oficialitățile locale și să aflu câtă bucurie este în Franța pentru că nava-școală «Mircea» se află aici”, a punctat ambasadorul Luca Niculescu.
Totodată, duminică, pe 17 aprilie, la bordul navei, echipajul a celebrat sărbătoarea Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim sau cum este numită popular, Floriile.
Înainte de răsăritul soarelui, comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, a ținut să îi felicite pe cei 10 sărbătoriți de la bord și să le ofere, așa cum este obiceiul la astfel de ocazii, câte o diplomă de apreciere. După ceremonia de ridicare a pavilionului, preotul bordului, plutonierul adjutant Trandafir Dragoș, a amenajat, la puntea centru, sfânta masă și a oficiat slujba de Florii, atât pentru echipajul navei, cât și pentru vizitatori.
„Au fost aproape 20.000 de oameni la bord, iar impresiile lor au fost foarte pozitive. Am avut la bord invitați de onoare, l-am avut pe prefectul maritim al Mediteranei, pe ambasadorul României în Franța, care a sosit aici împreună cu o parte din echipa sa, am avut, de asemenea, întâlniri cu oficialitățile locale și cu organizatorii festivalului. Suntem bucuroși că misiunea noastră, aici, în portul Sète, se încheie cu succes. Am punctat un element important în programul din această vară al navei-școală «Mircea». Sperăm ca și în următoarele escale din acest marș de instrucție să facem cel puțin o figură la fel de bună ca aici, la Sète”, adaugă reprezentanții Forțelor Navale Române.
Discussion about this post