Escala din Castellón de la Plana s-a datorat participării navei-școală „Mircea” la festivalul de tradiții marinărești „Escala a Castelló”, aflat la cea de-a cincea ediție. Alături de alte zece veliere cu o bogată istorie, nava a avut ocazia de a se prezenta și de a face din nou cinste României, transmit Forțele Navale Române.
„În regiunea Castellón, trăiesc aproximativ 40.000 de români și în orașul Castellón, în capitala provinciei, trăiesc, din totalul de 150.000 de locuitori, undeva la 7% sunt cetățeni români”, a declarat consulul României la Castellón, Irina Marin.
Printre românii care au emigrat în Spania la începutul anilor 2000 au fost și părinții elevului militar Luis Mario Ciorîcă. Băiatul este născut chiar în Castellón, unde a și locuit în primii ani de viață. Acum îl mai are aici doar pe tatăl său, cu care a avut ocazia să se revadă în această escală, după doi ani. O bucurie similară a trăit și eleva Alexandra Popa, a cărei mamă trăiește de mai bine de 11 ani în Spania.
În ceea ce privește contextul, escala a avut loc chiar în perioada sărbătoririi Sfintelor Paști. Preotul bordului, plutonier adjutant Trandafir Dragoș, nu a făcut nicio excepție de la tradițiile specifice perioadei și a ținut ca întregul echipaj, fie că a fost vorba de marinarii militari sau de elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale să simtă atmosfera specifică Săptămânii Mari și Învierii Domnului. Pe puntea navei a participat și Consulatul României la Castellón, prin prezența a două doamne aduse special din Bucovina pentru a arăta spaniolilor tradiția românească a încondeierii ouălor cu ceară colorată, povestesc Forțele Navale Române.
De asemenea, Noaptea de Înviere a fost un moment cu adevărat sublim pentru toți cei din echipajul navei-școală „Mircea”, fiind amenajată Sfânta masă și desfășurându-se Liturghia tradițională de Paști, la care au luat parte membrii echipajului, elevii militari, dar și consulul general al României la Castellón, alături de câțiva invitați ai săi.
Pentru elevii militari a fost pentru prima dată când au petrecut Sărbătorile Pascale departe de familie și de cei dragi și o premieră să asiste la slujba de Înviere pe puntea unui vapor. La miezul nopții, așa cum o cere datina creștină, părintele a împărțit credincioșilor lumină.
De pe masa tradițională de la bordul navei nu au lipsit preparatele tradiționale de Paști, mielul și ouăle roșii, totul pentru ca întregul echipaj să se simtă ca în familie.
În privința festivalului maritim de la Castellón, cadeții au avut ocazia să asiste, din nou, la o explozie de culoare și efervescență, în cadrul paradei echipajelor, unde, deși numărul participanților a fost semnificativ mai restrâns decât la evenimentul similar din Sète, spectacolul a fost la cote mult mai înalte.
„În cadrul dublei experiențe pe care nava-școală „Mircea” a avut-o atât la festivalul maritim de la Sete, cât și aici, în Castellón, România a câștigat o nouă prietenă. Este vorba despre primarul orașului Castellón de la Plana, Amparo Marco, care cunoștea deja frumusețea tradițiilor românești și căldura care emană din caracterul oamenilor”, adaugă Forțele Navale Române.
Experiența de care nava-școală „Mircea” a avut parte, la festivalul Sete, poate fi citită AICI.
Discussion about this post