Din ce în ce mai mulți delfini mor în Marea Neagră! Cauza acestui fenomen îngrijorător se pare că ar fi războiul din Ucraina. Biologii susțin că poluarea fonică din nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei rusești și de activitățile militare în curs, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile romanesti, bulgare si turcești, unde delfinii sunt prinși în plasele de pescuit, într-un număr neobișnuit de mare, sau eșuează pe plaje. Ieri, într-o singură zi, la Sulina și Sfântu Gheorghe, au eșuat 26 de delfini morți.
Situația delfinilor din Marea Neagră era una bună la începutul anului 2022, când s-a înregistrat un număr mic de mamifere sufocate în plasele delfinilor. Totul până la începerea războiului din Ucraina, când rușii au atacat cu navele de luptă.
„Ulterior au început să apară zilnic 1-2-3, până la 5 cazuri și chiar ieri am avut o sesizare din zona Deltei Dunării, dintre Sulina și Sfântu Gheorghe, unde au identificat 26 de delfini eșuați”, a declarat Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.
Una dintre explicatiile biologilor marini este traumatismul acustic. Cercetătorii cred că poluarea fonică crescută din nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei rusești și de activitățile militare în curs, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile romanesti, bulgare si turcesti, unde delfinii eșuează pe plaje sau sunt prinși în plasele de pescuit, într-un număr extrem de mare.
„Delfinii sunt ființe foarte sensibile, ele comunică prin ecolocație și este foarte posibil să fie influențați de situația geopolitică din Marea Neagră.[…] Sunt influențați de sunetele emise de către submarine pentru detectarea navelor de război”, susține Valeria Abaza, director Institutul de Cercetări Marine Constanța.
Potrivit biologului Răzvan Popescu, acestea pot să producă leziuni în acel organ de orientare al lor, în melon. „O explozie puternică pe o rază destul de mare poate afecta și poate să producă leziuni incompatibile cu viața”, spune el.
Cauza eșuărilor, spun cercetătorii, ar fi trauma acustică, în timp ce rata mai mare de capturi accidentale în plasele pescarilor este provocată de zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare.
„Ei încearcă să evite aceste zone afectate și să se îndepărteze, să fie în siguranță. Mamiferele se aglomerează în partea sudică tot din această cauză – zgomotul foarte mare care le deranjează și se adăpostesc în partea sudică a Mării Negre, fiind foarte derutați, pentru că sunt vizibil deranjați de sunete. Facem observații pe plaje, mergem să verificăm dacă se găsesc mamifere eșuate. Din ce am găsit noi, s-a dovedit că au fost, într-adevăr, prinși în plase”, susține cercetătorul marin George Harcotă.
Potrivit biologului Costin Timofte, 20% din aceste exemplare prezentau urme de plasă și tăieturi, ceea ce demonstrează prinderea accidentală a delfinilor în plasele de pescuit.
Nu numai la noi este prezent acest fenomen, ci și în Turcia. De la începutul războiului, au fost găsite moarte peste 80 de animale în vestul țării, în Marea Neagră.
Discussion about this post