România ocupă primul loc în Europa la rata mortalității din cauza accidentelor vasculare cerebrale. 4 români își pierd viața în fiercare oră ca urmare a unui AVC. Peste 55.000 de persoane din țara noastră suferă anual un AVC, iar dintre acestea, mai puțin de 7% ajung să fie tratate.
Cei mai mulți dintre pacienți rămân cu dizabilități grave ca urmare a faptului că bolnavii nu ajung în timp util într-o unitate sanitară pentru a primi îngrijirile de care au nevoie. Dacă nu se acționează în primele 4 ore și jumătate de la declanșarea accidentului, efectele devin ireversibile.
Pentru a crește gradul de conștientizare a riscului unui AVC, „ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral” a lansat campania „Timpul înseamnă viaţă”. Campania este desfașurată în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România.
„O astfel de campanie este extrem de utilă, pentru că oamenii vor afla exact care sunt simptomele unui AVC. Timpul de acordare a tratamentului este în cele mai multe cazuri de 4 ore și jumătate și dacă fiecare va recunoaște un accident vascular cerebral și va suna la 112, bolnavul va avea mai multe șanse să nu rămână cu dizabilități.”, a afirmat doctor Andrei Baciu, secretat de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
Semnele și simptomele unui AVC apar brusc și se pot ameloiora temporar sau, dimpotrivă, se pot agrava, în funcție de tipul accidentului vascular și de zona din creier afectată. Nu toate persoanele prezintă aceleași simptome, dar cele mai frecvente semne și simptome sunt:
- dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
- paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
- tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vedere dublă, apărute brusc;
- cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
- dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării, instalate brusc.
Metodele de tratament intervențional în caz de AVC ischemic acut sunt tromboliza intravenoasă și trombectomia mecanică/ trombaspirația mecanică și pot fi aplicate individual sau în combinație, conform paginii de Facebook a ALIA.
Trombolioza intravenoasă se efectuează în primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei la pacienții cu AVC ischemic acut care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate, dar cu cât se intervine mai repede, cu atât prognosticul pacientului este mai bun. Trombectomia mecanică se efectuează numai în primele 6 ore de la debutul simptomatologiei și doar în cazuri excepționale, într-un interval mai lung.
În România, programul de tratament prin tromboliză, finanțat de Ministerul Sănătății, a fost extins în anul 2019 de la 11 spitale, la peste 40. Al doilea tip de tratament se efectuează în acest moment doar în 6 centre din țară: București (3 centre), Târgu Mureș, Timișoara și Suceava.
„Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu fie practic nici un judeţ în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi„, a afirmat profesorul universitar doctor Alexandru Rafila prin intermediul unei intervenții telefonice, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei, se arată pe pagina de Facebook a ALIA.
Discussion about this post