Muzeul de Artă Populară din Constanța și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța organizează pe 28 mai 2022, de la 12, la sediul muzeului, o întâlnire cu tema „Simboluri transiente în arta populară românească”. Dialogul va fi susținut de conf. univ. dr. Adriana Cîtea și muzeograf Ioana Tompe și este întemeiat pe analiza a două dintre motivele simbol din arta populară românească: pomul vieții și pasărea.
Pe lângă această întâlnire, participanții pot admira expozițiile muzeului, printre care și exponatul săptămânii, un vas tradițional rusesc în care se fierbea apa pentru ceai, numit „Samovar”, un obiect cu o puternică rezonanţă pentru ruşii lipoveni din Dobrogea şi nu numai. Pe lângă faptul că atestă legătura cu meleagurile ruseşti, samovarul simbolizează însăşi familia şi atmosfera tihnită din sânul acesteia, fiind nelipsit din gospodăriile ruso-lipoveneşti.
Samovarul prezentat, având datează din anul 1898 și provine din Tula (Rusia), unde la sfârşitul secolului al XIX- lea era activ un atelier în cadrul căruia se confecţionau samovare.
Piesa este lucrată din cupru nichelat şi se caracterizează printr-un corp tronconic, cu gâtul evazat asemeni unei pâlnii, la care sunt atașate două anse metalice protejate cu mânere din lemn și robinetul de scurgere a apei, având deasupra o rozetă trilobată traforată. Recipientul este susținut de o bază înaltă cu profiluri traforate și patru piciorușe având formă de frunză. Pe capacul de formă tronconică apar mici traforuri, inscripții în limba rusă, numele centrului „Tula”, ștampile de atelier şi gravuri.
Samovarul a intrat în patrimoniul muzeal în anul 1991, iar datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, a fost propus pentru a fi clasat în categoria juridică FOND.
Discussion about this post