O biserică ce trebuie demolată prin ordin judecătoresc (pentru ca fost construită ilegal pe un trotuar) împarte Constanta în două. Procesul de judecată a fost inițiat acum doi ani de Primăria orașului, care a și câștigat, iar termenul legal de demolare a expirat pe 14 martie. Pe 11 mai, Biserica a primit o prelungire din partea Primăriei, iar astăzi ar fi trebuit să vină buldozerele. Într-un gest disperat, arhiepiscopul Teodosie a slujit Liturghia chiar în cladirea ilegală și i-a ameințat pe cei care o vor dezmembra.
„Nu voi accepta! Mai degraba mor eu decat sa moara biserica aceasta !Nici politia nu poate sa strice lucrul lui Dumnezeu. Sa se teama toti cei ce cred ca Dumnezeu este slab sau nu exista !”, susține ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Ierarhul a spus că va face tot posibilul pentru stoparea demolării.
„Nu se va putea demola biserica. Noi vom face și la justiție să se oprească acest sacrilegiu. Nu se poate așa ceva și vom sta aici de pază. Ar fi o întoarcere a comunismului, o întoarcere a răului împotriva binelui. În perioada aceasta este absurd să se petreacă așa ceva și trebuie să se intre în legalitate și cu biserica Sfântul Haralambie, cu Catedrala Eroilor, cu biserica Sfânta Filofteia”, susține ierarhul.
De cealaltă parte a baricadei, primarul Constanței, Vergil Chițac, susține că nu face altceva decât să pună în executare o hotărâre a instanței, ce are caracter de lege și numește toată revolta cetățenilor și a reprezentanților bisericii un „tărăboi gratuit”.
„Biserica aceasta a fost construită illegal, fără acte, fara autorizație de construcție, fără proiect și nu spun eu asta, a spus-o instanța care prin decizie definitivă și irevocabilă a stabilit că biserica aceasta trebuie demolată. Eu nu fac altceva decât să execut o decizie a unei instanțe, decizie ce are puterea unei legi, așa cum știe toată lumea. Eu sunt reprezentantul statului și pe domeniul meu de competență eu trebuie să apăr ordinea de stat. Ori a apăra ordinea de stat, printre altele, înseamnă a executa o decizie definitivă și irevocabilă a unei instanțe. Despre asta este vorba. Restul discuțiilor, sentimentale, că sunt primul primar care demolează o biserică sunt discuții colaterale. Am știut de când a apărut această hotărâre că situația este delicată, am intrat într-un modul de discuție cu preotul de acolo și cu preaînaltul, la momentul acela eram în postul Paștelui, nu puteam să acționez în sensul acesta în postul Paștelui, ne-am înțeles ca lucrul acesta să se întâmple după postul Paștelui, au fost de acord cu așa ceva. Mai mult decât atât i-am sfătuit pe domniile lor să facă treaba aceasta, să-și recupereze tot ce au acolo, bunurile din interior. După ce s-a terminat postul, autrecut sărbătorile, mi-au spus că următoarea săptămână este hramul bisericii, am înțeles, apoi mi-a spus preotul de acolo că să mai am răbdare o lună de zile că o sa ia ei măsuri, că ei înțeleg că asta e decizia instanței, am așteptat și luna aceea de zile și acum probabil că s-a primit un ordin și se face tărăboiul ăsta total gratuit„, a declarat edilul.
Întreg scandalul, spune primarul, nu face decât să dăuneze comunității constănțene, împărțind cetățenii în două categorii, pro și contra demolare.
„E limpede că în Constanța comunitatea e împărțită în două. Unii care doresc să se aplice legea, pentru că s-au săturat să vadă biserici construite illegal, pentru că nu e singura și alții care nu doresc. Cineva în mod voit vrea să dividă această comunitate. Iar tot ceea ce se întâmplă acum este în detrimental comunității pentru că dezbină comunitatea constănțeană. Asta este părerea mea”, a mai spus Vergil Chițac.
Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că de vină ar fi autoritățile, pentru că nu au vrut să prelungească autorizația de construire a bisericii.
„Acest lăcaș de cult este un lăcas de cult care a fost construit temporar până când urma să se edifice adevărata biserică parohială pentru care primăria ne alocase deja un teren aici, întrre blocuri. Cunoașteți cazul și istoria care s-a relatat în presă. Din păcate, lucrurile au intrat puțin în degringoladă odată cu acțiunea în instanță pe care a făcut-o o asociație de locatari, timpul a trecut, autorizația care a fost eliberată inițial de primărie a intrat în expirare și primăria n-a mai vrut să prelungească. Tot timpul, de câte ori era pe ordinea de zi, anumiți consilieri locali votau împotrivă. Nu s-a asigurat acel cvorum și s-a ajuns în acest impas”, afirmă Eugen Tănăsescu, arhiepiscopul Tomisului.
Momentul alegerii noii administrații locale a fost o rază de speranță pentru credincioși și reprezentanții bisericii, care credeau că odată cu oameni noi, vor veni și schimbări în bine. Acum sunt dezamăgiți nu numai pentru că nu s-a rezolvat problema cu autorizația, dar biserica trebuie să fie și demolată.
„Am sperat ca odată cu noua administrație locală, lucrurile să se clarifice. Din păcate, se pare că noua administrație locală e pusa pe luat terenul, că ne-a mai luat un teren și la biserica de la Casa de Cultură. A luat și terenul aferent acestei parohii și a rămas acest lăcaș pe care dacă n-am gasit soluția să-l relocăm, așa cum am spus de multe ori, poate va fi cazul să-l autorizăm aici, că de 20 de ani n-a încurcat pe nimeni și nu știu cu ce ne-ar încurca să avem aici o bisericuță frumoasă. Sigur, nu cea care este acum, că ea este temporar construită. O biserică după toate normele arhitectonice, că am înțeles că Patriarhia a dat un punct de vedere și sigur că noi rezonăm cu faptul că trebuie biserica să respecte anumite reguli, dar nu putem să ne întoarcem la epoca ceaușista, în care bisericile erau abuzate de către autorități, cu sau fără legi în mână. Discuția cu legea este că legea trebuie să fie pentru om, nu omul pentru lege. Noi am tot încercat de 20 de ani să intrăm în legalitate, nu știu de ce nu există bunăvoință să se găsească o soluție. Văd că pentru alte construcții, să-mi fie cu iertare, s-au tot găsit soluții”, a mai spus Eugen Tănăsescu.
De mărimea unei case, cu sfeșnice în fața ușii : așa arată Biserica Izvorul Tamăduirii, lacaș de cult aflat pe trotuarul unui important bulevard din Constanța. A fost construit ilegal în urmă cu 20 de ani, neavând autorizație de construcție, potrivit magistraților. Arhiepiscopia Tomisului a fost înștiințată încă din decembrie anul trecut că este obligată să demoleze biserica pe bani proprii, însă reprezentanții ei și-au exprimat intenția de a o muta cu totul și de a ataca decizia instanței, chiar dacă aceasta este definitivă și irevocabilă. Termenul legal de demolare a expirat pe 14 martie iar pe 11 mai, biserica a primit din partea primariei o derogare timp de 3o de zile. Mâine ar fi ultima zi. Deși, inițial, biserica a fost construită provizoriu, iată că se împlinesc 20 ani de când clădirea stă neclintită pe unul dintre cele mai importante bulevarde din orașul Constanța. Mai mult, odată cu trecerea anilor, lăcașul sfânt a căpătat și pseudonimul “biserica de pe trotuar”. Arhiepiscopia Tomisului este obligată să demoleze biserica pe bani proprii.
Dacă biserica nu va fi demolată conform termenilor stabiliți, Primăria Constanța este autorizată să desființeze construcția care nu deține autorizație.
Discussion about this post