Șase persoane au decedat, nouă au fost rănite și aproximativ douăzeci au fost date dispărute (printre care ar fi și câțiva români) după ce un ghețar din Alpii italieni s-a prăbușit aseară, din cauza temperaturilor crescute. În urma impactului, s-a produs o avalanșă de gheață și roci, transmite Reuters.
Avalanșa s-a produs pe masivul Marmolada, un munte de aproximativ 3.300 metri din lanțul Dolomiților, partea de est a Alpilor italieni, între regiunile Trento și Veneto.
La fața locului s-au deplasat de urgență cinci elicoptere și mai multe echipe speciale, alături de câini de salvare.
În prezent, victimele se află la Palaghiaccio din Canazei, unde a fost amenajată camera funerară. Acolo, rudele se vor duce să-și recunoască cunoscuții decedați. Pentru moment, există șase victime confirmate: trei italieni, un cehoslovac, plus un bărbat și o femeie care nu au fost încă identificați, însă bilanțul este posibil să se înrăutățească, relatează publicația italiană ansa.it.
Desprinderea, potrivit primelor informații ale Salvării Alpiniste, s-a produs în apropiere de Punta Rocca, de-a lungul traseului de ascensiune al rutei normale pentru a ajunge pe vârf. Chiar sâmbătă, pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, cu aproximativ 10 grade pe vârf.
Masa de material desprinsă din ghețarul Marmolada a căzut cu o viteză de 300 de kilometri pe oră. Acest lucru a fost constatat de tehnicienii de la Salvamont care au cartografiat întreaga zonă a muntelui unde s-a produs prăbușirea seracului. O mare parte a ghețarului este încă atașată de munte: este un front de gheață de 200 de metri, cu o înălțime de 60 de metri și o adâncime de 80 de metri. Comparativ, este echivalentul a două terenuri de fotbal pline de gheață. Toate sunt expuse la o pantă de 45 de grade.
Pe de altă parte, materialul care s-a desprins se întindea pe un front de doi kilometri pe traseul normal, la o înălțime de aproximativ 2.800 de metri, iar acest lucru înseamnă, mai exact, că masa de material desprins a parcurs cel puțin 500 de metri cu o viteză estimată de tehnicieni la 300 de kilometri pe oră, explică reprezentanții publicației ANSA.
Situația de pe munte este în continuare în pericol. Pentru a evita noi desprinderi, elicopterul Salvamont Trento Alpine Rescue degajează zona cu ajutorul „Daisy Bell” (un sistem transportat de elicopter pentru desprinderea programată a avalanșelor, n.r.), evitând astfel cât mai mult pericol pentru operatori. De asemenea, la fața locului au fost prezente elicopterele Suem din Pieve di Cadore, Dolomiti Emergency din Cortina, Trento, Protecția Civilă a regiunii Veneto, centrul de servicii aeriene și stațiile de salvare alpină Belluno și Trentino.
În prezent, zona Marmolada este închisă pentru public.
Discussion about this post