În România, la ora actuală, avem un deficit de peste 2000 de medici de familie, iar situația devine tot mai gravă. Din ce în ce mai mulți cetățeni nu au acces la serviciile de asistentă medicală primară.
De ce nu mai este atractivă medicina de familie pentru tineri? Simplu. Pentru că nu este atât de bine remunerată, comparativ cu alte specializări. Tinerii medici aleg să părăsească țara, iar cei care decid totuși să rămână optează pentru specializări mai atractive financiar.
Este trist faptul că în anul 2022 avem un număr enorm de localități unde nu există medici de familie sau numărul lor este decimat. Și de parcă situația nu ar fi destul de gravă, prof. dr. Daniel Coriu declară pentru News.ro „În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000. Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie, au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie.
Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această… baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic. Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională, ce dorim, ce se va întâmpla cu medicina primară. Autorităţile, Guvernul trebuie cumva să înţeleagă această necesitate, această problemă şi să o rezolve.”
„Prezența unui medic de familie în comunitate este o condiție necesară garantării dreptului constituțional la ocrotirea sănătății, dar, totodată, reprezintă o soluție alternativă și de prevenire a internării pacienților în spitale. În plus, pe de o parte, prin tratamentul timpuriu, prescris de medicul de familie și sub stricta observație a acestuia, se previne apariția unor forme severe a bolii la pacienți, iar, pe de altă parte, se ia povara internării pacienților în spitale” ,declară Avocatul Poporului potrivit www.viata-medicala.ro
Discussion about this post