Cu ocazia Zilei Donatorului de Organe, marcată anual pe 16 iulie, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) transmit un mesaj de mulțumire Donatorilor de organe, fiind totodată pomeniți și omagiați Donatorii Îngeri, aceia pentru care doar familia a putut să decidă.
„Este o zi de mare încărcătură emoţională pentru membrii ATR, o zi în care sentimentele pe care beneficiarii unui transplant le trăiesc permanent, sunt manifestate public. Mulţumim tuturor celor care ne sunt alături azi!”, au transmis reprezentanții Asociației.
Anul acesta, 50 de Donatori Îngeri au oferit o nouă șansă pentru aproximativ 150 de pacienți.
„Sperăm ca şi prin aportul acestor profesionişti şi prin generozitatea unor familii îndurerate, se va ajunge în scurt timp să fie depăşită cifra de 448 proceduri de transplant – recordul în România, care datează din 2014”, adaugă reprezentanții ATR.
Vă informăm că acordul pentru donare poate fi semnat din timpul vieții, posibilitatea fiind creată de către Registrul Naţional al Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi Celule (RND). Aplicația informatică de gestiune este funcțională de pe 1 februarie 2014, notarii publici având posibilitatea să autentifice şi să înscrie în registru, cu scutire de onorariu, declaraţiile prin care o persoană consimte la donarea postmortem, în scop terapeutic, a organelor, ţesuturilor şi celulelor.
Cum ne înscriem în RND?
Potrivit surselor, trebuie să mergem la orice notar public şi îi spunem că dorim să fim înscrişi în RND în baza O 1158/2012. Mai departe completăm o declaraţie notarială prin care spunem că suntem de acord cu donarea post mortem şi în continuare se ocupă notarul. Ar mai fi necesar ca după o asemenea opţiune să ne informăm familia asupra deciziei personale, spun reprezentanții ATR.
Discussion about this post