În luna iulie, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Delta” Tulcea au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui număr mare de incendii.
Numai ieri s-au înregistrat 13 incendii, dintre care 12 au fost de vegetație uscată, suprafața totală cuprinsă de flăcări fiind de aproximativ 190 de ha.
În această perioadă, incendiile de vegetație uscată reprezintă o problemă majoră. Arderile necontrolate și temperaturile extreme, duc la extinderea rapidă a focului și e nevoie de eforturi considerabile din partea salvatorilor. Un eveniment de acest fel a fost cel produs în localitatea Smârdan, unde flăcările au cuprins 150 de ha de pășune și pompierii au avut nevoie de 4 ore pentru lichidarea lor.
Există cazuri în care focul afectează și locuințele sau bunurile materiale, cum a fost cazul în incendiile produse ieri la Carcaliu și Căprioara. În localitatea Carcaliu, focul s-a extins la o magazie si la o grămadă de lemne, iar în localitatea Căprioara, incendiul izbucnit în curte a cuprins și două anexe gospodărești. Din fericire, în nici unul din cazuri, nu au existat victime, informează reprezentanții ISU „Delta” Tulcea.
Tot ieri, pompierii tulceni au intervenit în urma apelului la numărul unic de urgență 112, prin care se anunța producerea unui incendiu la o centrală termică din localitatea Tulcea. La fața locului, salvatorii au limitat și lichidat rapid focul. Nu s-au înregistrat victime.
Reprezentanții ISU “Delta” Tulcea reamintesc cauzele principale ale producerii incendiilor și principalele măsuri de prevenire.
„Majoritatea incendiilor au ca și cauză, focul deschis în spații deschise și mucurile de țigară aruncate la întâmplare. Dar cum prevenția este mama înțelepciunii, vă reamintim recomandările care trebuiesc respectate, mai ales pe perioada verii cand temperaturile sunt extreme, pentru a evita incendiile de vegetație uscată:
– mucurile de țigară aprinsă nu se aruncă la întâmplare, iar dacă sunteți în autovehicul folosiți scrumiera;
– adunați în grămezi mici resturile vegetale din gospodării și aruncați-le în locuri special amenajate – arderea acestora este interzisă;
– prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodării se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți”, informează sursa citată.
Discussion about this post