Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat ieri variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. Este cel mai înalt nivel de alertă, asta după ce au fost confirmare circa 16.000 de cazuri, 5 dintre ele mortale. Acestea au fost raportate în 75 de ţări, multe dintre ele fiind din Europa.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă organizate ieri la Geneva. Potrivit acestuia, un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit, pentru a evalua epidemia şi implicaţiile acesteia asupra sănătăţii publice, precum şi oportunitatea declarării urgenţei sanitare, care obligă reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.
Nu toți experții au picat de acord în ceea ce privește declararea acestei boli ca fiind o urgență sanitară globală, însă decizia a aparținut directorului general, care a avut în considerare faptul că numărul mare şi în creştere al cazurilor a apărut în diferite regiuni ale lumii.
„Am decis să declar o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional în ceea ce priveşte epidemia de variolă a maimuţei (…) Asta înseamnă că este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Însă acesta a ținut să puncteze faptul că riscul la nivel mondial este relativ moderat, cu excepţia Europei, unde este ridicat.
Însă oricât ar părea de gravă situația, OMS nu recomandă deocamdată vaccinarea în masa.
Vă reamintim că variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, care a fost eradicată în 1980. Cu toate acestea, poate provoca decesul, spun specialiștii. Boala se transmite prin contact fizic strâns. Simptomele includ febră, erupţii cutanate extinse, leziuni ale pielii şi ganglioni limfatici umflaţi, după o perioadă de incubaţie de cinci până la 21 de zile.
Discussion about this post