Așa cum mulți dintre noi știm, sistemul nervos și cel imunitar sunt strâns legate între ele. Descifrarea legăturii dintre ele ar putea ajuta la tratarea multor tulburări și boli ale creierului, transmite scientificamerican.com.
Creierul este suveranul organismului și primește o protecție pe măsura statutului său înalt. Celulele sale sunt longevive și se adăpostesc în interiorul unei fortificații de temut, numită bariera hemato-encefalică. Multă vreme, oamenii de știință au crezut în izolarea creierului de haosul din restul corpului – în special de sistemul său de apărare avid, o masă de celule imunitare care luptă împotriva infecțiilor și ale cărui acțiuni ar putea amenința un suveran prins în focul încrucișat.
În ultimul deceniu, însă, oamenii de știință au descoperit că sarcina de a proteja creierul nu este atât de simplă pe cât credeau. Ei au aflat că fortificațiile sale au porți și lacune și că granițele sale sunt pline de celule imunitare active.
Un număr mare de dovezi arată cum creierul și sistemul imunitar sunt strâns legate între ele. Oamenii de știință știau deja – creierul are propriile sale celule imune rezidente, numite microglia; descoperirile recente conturează o imagine mai detaliată a funcțiilor acestora și dezvăluie caracteristicile celorlalți războinici imuni găzduiți în regiunile din jurul creierului. Unele dintre aceste celule provin din alte părți ale corpului; altele sunt produse local, în măduva osoasă a craniului. Studiind aceste celule imunitare și cartografiind modul în care acestea interacționează cu creierul, cercetătorii descoperă că ele joacă un rol important atât în cazul creierelor sănătoase, cât și în cazul celor bolnave sau deteriorate. Interesul pentru acest domeniu a explodat: în 2010 existau mai puțin de 2.000 de lucrări pe an pe această temă, care au crescut la peste 10.000 pe an în 2021, iar cercetătorii au făcut mai multe descoperiri majore în ultimii ani.
Oamenii de știință nu mai consideră creierul ca fiind o zonă specială, izolată. „Toată această idee de privilegiu imunitar este destul de depășită acum”, spune Kiavash Movahedi, neuroimunolog la Universitatea Liberă din Bruxelles (VUB). Deși creierul este încă considerat unic din punct de vedere imunologic – barierele sale împiedică celulele imune să intre și să iasă în voie – este clar – creierul și sistemul imunitar interacționează în mod constant, adaugă el (vezi „Apărările imunitare ale creierului”).
Această schimbare de atitudine este larg răspândită în comunitate, spune Leonardo Tonelli, șeful programului de neuroendocrinologie și neuroimunologie de la Institutul Național de Sănătate Mintală al SUA din Bethesda, Maryland. Din experiența sa, aproape toți cercetătorii în neuroștiințe care analizează propunerile de granturi pentru agenție acceptă legătura, spune el, deși mulți trebuie încă să recupereze decalajul față de cele mai recente descoperiri din domeniul neuroimunologiei, care au început să dezvăluie mecanismele care stau la baza acestora.
Graba de a înțelege cum se împletesc creierul și sistemul imunitar a generat o multitudine de întrebări, spune Tony Wyss-Coray, neuroimunolog la Universitatea Stanford din California. „Cât de important este acest lucru în funcționarea normală a creierului sau în boli? Aceasta este o întrebare la care este foarte greu de răspuns”.
Discussion about this post