Artişti, dansatori şi sportivi din 40 de ţări vor participa la cea de-a VII-a ediție a Kurultai – festivalul culturilor etnice tradiţionale, desfăşurată în perioada 16 – 18 septembrie pe plaja Turquoise din staţiunea Venus, au informat reprezentanţii Uniunii Democrate Tătare (UDT). Festivalul internaţional Kurultai aduce muzică şi dansuri tradiţionale, jocuri interactive şi cupe mondiale la sporturi înscrise în patrimoniul UNESCO, ateliere creative şi meşteşugăreşti, precum şi un show gastronomic.
„Festivalul Internaţional Kurultai este un eveniment istoric renăscut, organizat de Uniunea Democrată Tătară, care reuneşte artişti, dansatori, sportivi şi oficialităţi din 40 de ţări. Între 16 şi 18 septembrie 2022, pe Plaja Turquoise din Venus, Mangalia, publicul se va bucura de: – 15 jocuri şi sporturi tradiţionale (6 dintre ele înscrise în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO); – 7 cupe mondiale; – show gastronomic internaţional; – spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale; – ateliere creative şi meşteşugăreşti”, se arată într-un comunicat de presă transmis de UDT.
În premieră, pe 17 septembrie, de la ora 15,00, în cadrul festivalului se va desfăşura simpozionul internaţional „IDENTITATE CULTURALĂ: Drepturile Omului şi Patrimoniul Cultural UNESCO”. La simpozion şi-au anunţat participarea invitaţi din ţară şi din străinătate, oficiali ai instituţiilor guvernamentale, reprezentanţi ai ambasadelor de pe teritoriul României, personalităţi culturale, artistice şi sportive. Cu toţii vor aduce în prim-plan importanţa culturii şi a sporturilor tradiţionale, care trebuie revitalizate în ţara noastră.
„KURULTAI este considerat Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, care aduce o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turco-tătare şi a diversităţii culturale, ca valoare pozitivă necesară educaţiei interculturale la nivel mondial”, au precizat organizatorii.
În prima zi, pe 16 septembrie se va așeza Tabăra pe Plaja Turquoise din Venus, urmând ca abia a doua zi să fie deschiderea oficială a evenimentului. Atât pe 17, cât și pe 18 septembrie, vor fi organizate concerte cu artiști din Kirgistan, Kazakhstan, Turcia, Gagauzia, celebrul Arslanbek Sultan și Celebra Fanfară Otomană însoțită de Seimenii din Ankara, Ansambluri celebre naționale și internaționale, cântăreţi autohtoni și de peste hotare, iar la final se va face câte un foc de tabăra «chemarea străbunilor».
Discussion about this post