Hoții se mută de la oraș, la țară, în timp ce oamenii legii o iau pe contrasens și părăsesc localitățile, unde posturile de Poliție au lacătul pe ușă. Forțele de ordine sunt tot mai lipsite de forță, iar sătenii, rămași fără apărare în fața infractorilor. Vă mai spun că până și jandarmii au ajuns victimele tâlharilor, iar Poliția cere întăriri ca să facă față valului de furturi ce lovește din plin România rurală. Încercăm să arătăm tabloul complet al fenomenului hoților tolerați, în rândurile următoare:
Sate fără… autorități
Satele fără autorități sunt păzite doar de câini, în România. Iată, spre exemplu, ce înseamnă deviza Poliției „Siguranță și încredere”, la țară:
„Problema în mediul rural este una veche, una pe care nu a abordat-o niciun ministru de interne. Vorbim despre un deficit de personal care produce lipsa de siguranță pentru cetățeni. Este nevoie de 6000 de polițiști în plus față de ceea ce există, doar pentru a acoperi deficitul pe cele 24 de ore în care trebuie să fie în serviciu, șapte zile din șapte.“, declară Cosmin Andreica, președinte al Sindicatului EUROPOL.
Vara aceasta localnicii din Mihail Kogălniceanu și Ovidiu au fost loviți de hoții de animale. Le-ar fi furat cu zecile, spun oamenii revoltați.
„50 de oi ne-au furat. Erau înarmați cu bâte, periculoși. Nu avem cum să-i oprim!” ne declară un sătean călcat de hoți.
Situația din satele dobrogene este luată cu copy paste și înmulțită la nivel național, în absolut toate județele României. Dacă la oraș există patrule pe care le găsești pe stradă și după ora 00.00, în comune lucrurile stau total altfel. Sunt momente când și în plină zi vezi posturile de poliție închise, ferecate cu lacăte de fier. Iar asta nu se întâmplă pentru că agenții absentează nemotivat, ci pentru că nu există suficient personal pentru ca munca să se facă în ture echilibrate.
„Rar când îi găsești. Abia dacă i-am văzut, iar în cazul în care ai o treabă cu ei trebuie să vorbești mai întâi cu primarul.”, este declarația unui țăran ce însumează întreaga problemă a legii fără oameni ai legii, din mediul rural.
Un polițist a ajuns să facă munca a trei agenți, în unele cazuri, astfel că momentul clacării este inevitabil. Iar asta a dus la situația gravă din localitatea dâmbovițeană Mărcești, unde hoții au dat iama în zeci de gospodării, de unde au furat cazane pentru țuică, achipamente electrice dar și animale.
„Au intrat la toată lumea în curte S-au furat drujbe, cazane de țuică, mai multe. Am auzit că avem un gospodar aici la noi care avea curcani. I-a furat curcanii, păunii. Au fost furați și cai, dar asta în trecut.”, ne declară un om al locului.
Este pandemie de hoție la țară, iar asta pentru că autoritățile se arată fără autoritate, în fața tâlharilor.
„Văd că nu se întâmplă nimic în jurul lor, nu sunt identificați, sunt încurajați. Sunt din ce în ce mai mulți tineri. Și dacă sunt prinși, procurorii sunt blânzi și le dau cu suspendare“, susține polițistul Cosmin Andreica.
Cine mai poate fi în siguranță, dacă la țară până și jandarmii sunt călcați de hoți?
„Sunt doi jandarmi, doi jandarmi pe care i-au jecmănit. Și unu de la pompieri. Deci și pe jandarmi îi amenință“, susține un sătean.
„Vorbim despre o presiune pe umerii polițistului care nu mai are zile de repaus, timp de refacere, apar greseli, apare stresul… Structura posturilor de poliție a rămas din 1955 și nu a suferit schimbări. Atâta timp cât un post are doi polițiști, șeful de post și ajutorul lui, nu știu cine poate să împartă doi polițiști la 24 de ore și la șapte zile cât are săptămâna. Ei nu au timpul necesar să intervină la evenimente, da să soluționeze dosare penale”, completează polițistul Cosmin Andreica.
Hoții răsăriți ca ciupercile după ploaie
„În multe comune am avea nevoie poate de trei ori mai mulți polițiști. Ne referim la bugetarea funcțiilor. Finanțele limitează înființarea de noi funcții și vorbim despre ocupare, deficitul acum este la 30 la sută. E mult mai ușor, tu azi ca infractor să comiți furturi tâlhării, pentru că e un singur echipaj de poliție, vezi când nu e… dai pontul mai departe si actionezi”, explică sindicalistul.
Ciuperceni, localitatea teleormăneană în care hoții au răsărit precum ciupercile după ploaie. Ciuperceni, un tablou dramatic al României rurale, unde oamenii sunt prădați de tâlhari și uitați de polițiști. Aici e pandemie de hoție, strigă autoritățile locale ce reclamă faptul că mă bine de jumătate din gospodăriile cetețănilor pe care-i păstoresc au fost lovite de infractori.
„Mi-au bătut căinele! Era acolo un băț așa gros și nu s-a mai dat jos două zile din cutia lui, de acolo, așa de tare”, este strigătul de disperare a unei localnice.
„Mi-am pus cameră de luat vederi, mi-am pus un sistem de alarmă pe care nu vi-l spun și în momentul în care intră în rază îmi sună alarma. Am alarma pusă atât afară cât și în casă. Mi-am pus și cameră, acum dacă se întâmplă Doamne ferește, să-i identifice după camere”, declară un păgubit.
Speranțe, planuri, promisiuni, asta avem! Soluții concrete, puse în practică, zero. Așa că tot ce le rămâne oamenilor de aici este să-și dea ultimii bănuți pe sisteme de securitate, iar cei ce nu-și permit asta, probabil că-și vor dona sau vinde bunurile din curți, pentru ca hoții să nu mai aibă motive să intre peste ei, pe proprietate.
Discussion about this post