Fie că este vorba de o problemă dificilă la matematică sau de o factură venită pe neașteptate, viața de zi cu zi este plină de experiențe stresante. Cercetătorii au descoperit recent că oamenii produc un miros diferit atunci când sunt sub presiune – iar câinii îl pot adulmeca, informează The Guardian.
În timp ce studiile anterioare au sugerat că patrupezii ar putea capta emoțiile umane, posibil prin miros, au rămas totuși niște semne de întrebare. Oamenii de știință au vrut să afle dacă ar putea detecta stresul și dacă reușesc să facă asta cu ajutorul mirosului.
„Acest studiu a dovedit definitiv că oamenii, atunci când au un răspuns la stres, își schimbă profilul olfactiv”, a declarat Clara Wilson, profesor doctor la Universitatea Queen’s din Belfast și prim-autorul cercetării.
Wilson a adăugat că descoperirile s-ar putea dovedi utile la antrenarea câinilor de serviciu, cum ar fi cei care sprijină persoanele cu tulburări de stres post-traumatic (PTSD).
„Adesea sunt antrenați să se uite la cineva care fie se ghemuiește pe podea, fie începe să aibă comportamente de autoagresiune”, a declarat Wilson…
Cel mai recent studiu, a spus ea, oferă un alt indiciu potențial.
„Există cu siguranță o componentă olfactivă, iar aceasta ar putea fi valoroasă în dresajul acestor câini, pe lângă toate aspectele vizuale”, a mai spus cercetătoarea.
Cum s-a desfășurat studiul?
Clara Wilson și colegii săi relatează cum au construit mai întâi un stand care conținea trei recipiente, fiecare fiind acoperit de un capac perforat.
Ei au reușit să antreneze patru câini, pentru a indica recipientul care conținea o anumită mostră de respirație și de transpirație, chiar și atunci când alinierea includea tifon nefolosit, mostre de la o altă persoană sau mostre de la aceeași persoană prelevate la o altă oră din zi.
După ce echipa a fost sigură că patrupedele au învățat ce au de făcut, au trecut la probele de respirație și transpirație colectate de la 36 de persoane cărora li s-a cerut să numere invers de la 9.000. Participanții au declarat că s-au simțit stresați de sarcină și, în cazul celor 27 care au efectuat-o în laborator, tensiunea arterială și ritmul cardiac au crescut.
Câinii au fost învățați să aleagă probele prelevate imediat după efectuarea sarcinii dintr-un șir care includea două recipiente care conțineau tifon nefolosit.
Cercetătorii au testat apoi dacă animalele puteau face același lucru atunci când alinierea includea nu numai tifonul nefolosit, ci și mostre prelevate de la același participant chiar înainte de sarcină, când erau mai relaxați. Fiecare set de mostre a fost prezentat unui singur câine în 20 de încercări.
Rezultatele relevă faptul că patrupedele au ales proba „stresată” în 675 din cele 720 de încercări.
Concluzii
Echipa susține că, deși nu a fost clar ce substanțe chimice au detectat câinii, studiul arată că oamenii produc un miros diferit atunci când sunt stresați – confirmând cercetările anterioare care au folosit instrumente pentru a analiza probele.
Discussion about this post