Pentru că astăzi sărbătorim Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112 ne-am gândit că ar fi interesant să cunoaștem povestea uneia dintre „vocile” care ne răspund la apelul de urgență și ne ajută pentru a depăși situațiile dificile.
Maria Ursu a făcut primii pași în profesie în septembrie 2007 când s-a alăturat echipei de dispeceri din cadrul ISU Constanța.
„Acea primă zi în dispecerat avea să mă marcheze profund. În jurul orei 11.30, a fost anunțat un incendiu. Imediat, două autospeciale au fost trimise la adresa indicată. Am ținut permanent legătura, prin stație, cu colegii care au plecat la intervenție. Am avut mari emoții, recunosc. Era primul apel pe care îl preluam; mă gândeam și la cei care ne-au solicitat ajutorul, dar și la colegii mei pentru că știam că orice intervenție are un grad de risc și pentru salvatori. Aceasta a fost prima mea zi de muncă…”, își amintește plutonier adjunct șef Mariana Ursu.
De atunci au trecut mai bine de 14 ani în care „vocea” a fost mereu atentă și blândă cu cei care aveau nevoie de ajutor imediat. A răspuns la câteva zeci de mii de astfel de apeluri.
Aceeași voce s-a aflat la capătul firului și în ziua incendiului de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Zeci de persoane sunau să anunțe: „Arde spitalul de la gară!”
„În dispecerat era o concentrare maximă; totul a fost contra-timp. Intervenția echipajelor noastre a durat opt ore. A fost o mobilizare incredibilă de forțe și mijloace; o atmosferă foarte încordată”, rememorează subofițerul ISU Constanța.
Capacitatea de a înțelege situația dificilă în care se găsește un alt om si găsirea celor mai potrivite cuvinte care să îi aline puțin suferința sunt importante, dar trebuie sa fie dublate de o mare stăpânire de sine pentru ca ajutorul oferit să fie cu adevărat eficent.
„Trebuie să dai dovadă de o foarte bună stăpânire de sine, să nu te lași ghidat de primul impuls, ori de emoții, să poți lua cele mai bune decizii. Toate aceste lucruri, însă, ți le însușești în timp, după luni, chiar ani de muncă. Cel mai important este să ne detașăm de partea emoțională pentru a putea gândi cu celeritate și a acționa eficient și corect”, mai spune Maria Ursu.
Chair dacă fiul ei nu a ales o carieră în domeniu, „vocea” de la 112 speră că poate nepoțelul care este acum micuț, peste ani, va îmbrățișa o meserie asemănătoare cu a bunicii. O meserie prin care îți pui viața în slujba oamenilor atunci când au cea mai mare nevoie.
Discussion about this post