Gradul de absorbţie a fondurilor europene puse la dispoziţia comunităţilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial-Integrate (ITI) – Delta Dunării este de 49,06%, cel mai solicitat program operaţional fiind Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară (ADI) pentru mecanismul financiar, Ilie Petre.
Din bugetul total alocat de 1,32 de miliarde de euro, agenţii economici şi instituţiile statului au încheiat proiecte în valoare totală de 1,28 de miliarde de euro, reprezentând 97,62% din sumă, din fonduri de la UE şi bugetul de stat plătindu-se 632,6 milioane de euro, respectiv 49,06%.
PNDR a fost cel mai solicitat program operaţional, numărul proiectelor finanţate fiind de 739. Gradul de contractare a sumelor a fost de 89,71%, iar cel de absorbţie fiind de 72,91%.
Programul Operaţional de Competitivitate a fost cel mai puţin solicitat, rata de contractare fiind de 26,29%, iar cea de absorbţie, de 23,32%.
În total, pe ITI Delta Dunării, au fost înregistrate 1.373 de proiecte. Dintre acestea, 52 au fost reziliate, 795 au fost finalizate, iar 526 sunt în implementare. Din cele 1.321 de proiecte care se derulează prin ITI Delta Dunării, doar 286 au fost depuse de autorităţi publice.
„Toate proiectele finanţate prin ITI Delta Dunării trebuie să se încheie la finele anului viitor”, a precizat Ilie Petre.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post