Echipa PiRoSigma a Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” Constanța a participat in perioada 5-6 noiembrie 2022 la festivalul ROBOFEST, un eveniment de referință în domeniul industriei 4.0, al inteligenței artificiale și al roboticii, cea mai mare manifestare internaţională de acest fel din Europa, organizată la Universitatea Politehnica din București. Cei trei elevi de clasa a 10-a au concurat cot la cot cu cei mai buni studenți specializați în robotică și cibernetică din toată lumea.
„Împreună cu cei doi colegi am fost la concurs cu „domnișorul”, care este un robot 100%. A fost o muncă imensă pe care n-as fi putut să o fac fără colegii mei. Este făcut într-o lună, de la zero. Nu știam absolut nimic despre robotică, nici măcar nu știam să bag un cablu, însă până la urmă am reușit să facem acest robot” , a spus, emoționat, Andrei Foca, elev la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, clasa 10B matematică-informatică.
„Eu de mică am fost pasionată în acest domeniu, domeniul științei și tehnologiei și mereu am considerat implicarea într-un astfel de domeniu foarte utilă, atât pentru fete, cât și pentru băieți și consider că nu ar trebui să existe o discriminare între cele două sexe”, a adăugat Andreea Vintilescu.
Robotul a fost primul din ultimii 13 ani realizat complet în laboratoarele liceului, exclusiv prin utilizarea tehnicii, informațiilor și abilităților dobândite de cei trei elevi.
„La concurs, mi s-a părut destul de ciudat faptul că au fost mulți roboți cumpărați. Noi am fost singurii de la concurs care au avut un robot făcut de la zero, făcut de noi. Restul erau cumpărați. Care mai este scopul, dacă mergi cu un robot cumpărat la concurs?”, a mai spus Andrei Foca.
„A fost o experiență unică pentru mine, este prima oară când și eu ajut la crearea unui robot. Mi-a plăcut foarte mult, am învățat foarte multe lucruri atât despre robotică, cât și despre electricitate și așa mai departe. Desigur, și colectivul a fost unul foarte călduros, ne-am înțeles foarte bine de la bun început. Ideea noastră ne-a unit și ne-a făcut mai puternici” , a completat Alexandru Dima.
Unitatea de învățământ se mândrește cu performanța celor trei. Chiar dacă nu au luat niciun premiu, simpla participare a unor elevi de clasa a 10-a la un concurs de asemenea anvergură este o mândrie pentru tot liceul, de la elevi la profesori coordonatori.
„E foarte important în școala noastră spiritul olimpic. Participarea la competiții de mare avengură este un scop în sine pentru noi. Elevii de față au participat, în acest weekend, la cel mai mare concurs festival de robotică din Europa, organizat de Universitatea Politehnică București, unde au fost tot felul de competiții pe robotică, ei construindu-și un roboțel cu care s-au prezentat acolo la confruntarea cu alte produse similiare. Deși, din cauza de defecțiuni apărute în ultimul moment nu au putut intra în finală pentru a fi premiați, produsul lor este deosebit și este premisa unor viitoare premii. Este o mare capacitate intelectuală înglobată în creația lor și o muncă de abnegație care depășește nivelul științific și de competențe tehnice al vârstei lor”, a precizat directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, Vasile Nicoară.
Acesta este doar începutul, promit participanții. Pe viitor, elevii se gândesc serios la o carieră în domeniul roboticii.
Discussion about this post