A început postul Crăciunului! Acesta este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Potrivit calendarului ortodox, cu o zi înainte de a intra în post, are loc Lăsata Secului, ultima zi, în care creștinii mai pot mânca de dulce, carne, ouă și brânzeturi.
Postul Crăciunului nu este atât de aspru precum postul Paștelui, pentru că sunt mai multe zile cu dezlegare la pește, la ulei și la vin
În această perioadă nu se mai fac nunţi şi nici petreceri până după Anul Nou. Potrivit credinţelor populare, în prima zi de post, în funcţie de zona ţării, există numeroase rituri de purificare. În această perioadă, creștinii sunt îndemnați să se roage mai mult și să își ceară iertare de la cei față de care au greșit.
„Postul Nașterii începe în fiecare an în 15 Noiembrie și se termină pe 24 Decembrie, inclusiv. Este un post de 40 de zile, este postul bucuriei, deoarece așteptăm venirea lui Mesia. În acest post nu trebuie să postim doar de mâncare, ci trebuie să postim, să ne abținem de la gândurile cele rele, la săvârșirea faptelor rele. Este un post mult mai ușor, deoarece după 21 Noiembrie avem zilele de sâmbătă și duminică, dar și unele sărbători, cu cruce roșie, cu dezlegare la pește. Acest post ne amintește de drepții Vechiului Testament, în care ei au postit în așteptarea venirii lui Mesia. Tot aces post ne amintește de Moise, care a postit înaintea primirii decalogului de însăși mâna lui Dumnezeu”, a transmis, pentru Observator Constanța preotul Eugen Tănăsescu.
Relațiile intime între parteneri sunt văzute ca un păcat atâta timp cât cei doi nu sunt uniţi în faţa lui Dumnezeu de Sfânta Taină a Cununiei. Totuşi, odată cununaţi, sexul nu mai înseamnă desfrânare şi au dezlegare să se abandoneze unul în braţele celuilalt ori de câte ori simt isipita.
Discussion about this post