Gâsca la cuptor din Germania este cea mai scumpă masă festivă, în timp ce sarmalele româneşti sunt cele mai ieftine, arată un studiu global referitor la ţările care cheltuiesc cel mai mult pentru masa de Crăciun.
Într-un clasament care prezintă costul ingredientelor pentru felul principal de sărbători, în 12 ţări, în euro, Germania se află pe primul loc cu gâscă şi garnituri, la un preţ de 66,70 euro, pe locul al doilea se situează Spania – curcan şi garnituri, la 60,90 euro, iar pe locul al treilea Italia cu tortellini în supă cu 47,68 euro.
Urmează Olanda cu ruladă de porc la 45,12 euro, SUA (curcan şi garnituri) la 44,31 euro, Franţa (curcan şi garnituri) – 41,06 euro, Australia (grătar) – 34,80 euro, Danemarca (friptură de porc) – 34,34 euro, Marea Britanie (curcan şi garnituri) – 32,48 euro, Polonia (colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş) – 30,39 euro, Norvegia (friptură de porc) – 26,80 euro şi România (sarmale cu mămăligă şi cozonac) – 25,87 euro.
La nivel mondial, preţurile la alimente au crescut puternic în acest an, ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE fiind de 17,2%, iar pentru Regatul Unit de 16%.
Datele au fost colectate între 21 noiembrie 2022 şi 24 noiembrie 2022.
Costurile se bazează pe o cină tradiţională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanţ de supermarketuri locale de top.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post