Carnea de porc, bogată în proteine și minerale, precum fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc, precum și o serie de vitamine din grupa B: B6 și B12, nu lipsește nici anul acesta de pe mesele festive ale românilor, cu ocazia Crăciunului. Pentru a vă bucura mai mult de momentele cu cei dragi sau pentru a avea timp și de un preparat dulce, astăzi vă arătăm cum puteți prepara o friptură demnă de complimente, printr-o rețetă simplă și delicioasă.
Mai întâi, probabil te întrebi care ar fi cantitatea de carne de care ai avea nevoie pentru a sătura toți oaspeții la masă. În cazul cărnii dezosate, de exemplu, ideal ar fi să ai la îndemână 200 – 250 de grame pentru fiecare persoană, în vreme ce pentru o friptură de porc din carne dezosată vor fi suficiente 1,5 – 2 kilograme de carne pentru o masă sățioasă la care se vor așeza 6 persoane.
Cu o oră înainte să te apuci propriu-zis de treabă, poți freca carnea de porc cu o linguriță de sare, pentru a se fragezi bine. Totodată, acesta este și momentul în care poți adăuga și celelalte condimente care vor parfuma excelent bucățile de carne, explică batranulsas.ro.
Înainte de cuptor
Veți avea nevoie de o tavă suficient de încăpătoare pentru întreaga bucată de carne de porc sau pentru fleicile alese pentru friptură, dar nu prea mare. Așezarea cărnii într-o tavă cu doar câțiva centimetri mai mare decât aceasta îți va asigura păstrarea cărnii suculente, deci nu o va usca în timpul gătitului, și menținerea aromelor.
Puteți așeza carnea stropită cu puțin ulei alături de o ceapă decojită și înjumătățită, care va ajuta carnea să se caramelizeze și va da un gust interesant sosului rezultat în urma coacerii porcului la cuptor.
De asemenea, puteți adăuga și o crenguță de salvie sau cimbru, condimente perfecte pentru carnea de porc. Dacă este cazul, mai vă recomandăm să mai adăugați puțină sare, niște piper măcinat și, eventual, puțină boia dulce sau iute, în funcție de preferințe.
Care este temperature ideală de gătire?
Un alt secret pentru o friptură de porc la cuptor perfectă este să o lăsați la foc mare în primele 20 de minute de coacere, ca mai apoi să setați o temperatură medie, pentru ca interiorul cărnii să fie bine pătruns.
Așa că preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius și puneți tava la copt. După cele 20 de minute puteți coborî temperatura la 180 de grade și puteți lăsa carnea să se coacă pentru alte 40 de minute.
În continuare, rămâne la latitudinea dumneavoastră să alegeți o garnitură care să se îmbine perfect cu friptura. Totuși, nu uitați de un alt element important: vinul.
Vă urăm poftă bună și Sărbători fericite!
Discussion about this post