Luna februarie, zisă și „luna iubirii”, vine cu două ocazii importante prin care îndragostiții au motive în plus să-și celebreze sentimentele. De cele mai multe ori, aceste zile sunt sărbătorite cu flori, dulciuri și cadouri.
În cazul în care alegeți să dăruiți bijuterii decorate cu pietre prețioase drept „cadou”, trebuie să luați în considerare câteva sfaturi utile emise de Protecția Consumatorului InfoCons:
- Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
- Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
- Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
- Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
- Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
- Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
- Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitateîn original, însoțit de factură sau bon fiscal.
De asemenea, certificatul de calitate trebuie să conțină obligatoriu:
– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural/Sintetic/Artificial
– datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționati produsul.
Nu în ultimul rând, asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză, cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară și verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.
„La achiziționarea unor astfel de articole –pietre prețioase- consumatorul trebuie să se orienteze către magazinele autorizate, ce oferă certificatul de calitate însoțit de factură ori bon fiscal. Nu vă lăsați influențați de ofertele irezistibile, ci asigurați-vă că achiziționați articole autentice, a căror calitate este incontestabilă!”, a transmis Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.
Ce pietre sunt recunoscute drept pietre prețioase?
În categoria pietrelor prețioase se încadrează: rubinele, diamantele, smarladele, safirele, precum și perlele naturale, perelele de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase).
Pe piață există trei categorii de pietre utilizate pentru bijuterii: pietre naturale, pietre sintetice și pietre artificiale. Pentru a putea identifica categoria pietrei pe care ne dorim să o achiziționăm, trebuie să fim atenți la următoarele caracteristici:
- Pietre naturale: pot avea în compoziție un singur element, așa cum este în cazul diamantului ce etse compus integral din carbon pur sau mai multe elemente, precum în cazul turcoazului;
- Pietre sintetice: sunt create în laborator, fiind reproduceri ale pietrelor naturale (vedem cazurile rubinelor sintetice sau safirelor sintetice);
- Pietre artificiale: sunt produse în laborator, fiind, însă, diferite de orice alte pietre existe în natură, de exemplu cristalele sau cubic zirconia.
Pentru perle, trebuie avute în vedere două mari categorii, după cum urmează:
- Perle naturale: vorbim aici despre perlele marine (găsite în scoicile din apa sărată) sau perlele de apă dulce (găsite în scoicile din apa dulce);
- Perle de cultură: acestea se formează într-un mediu special amenajat și controlat, de exemplu bazine. Pe piața mondială, aceste perle sunt cel mai des întâlnite.
În domeniul metalelor prețioase pot apărea adesea produse contrafăcute ce îmbracă diverse forme, precum imitații, umpluturi și acoperiri.
- Imitațiile: metale extrem de asemănătoare ca aspect cu metalele prețioase. Pentru a se opera distincția dintre aceste metale și cele prețioase, trebuie realizată o analiză chimică.
- Umpluturi: bijuteriile pot fi umplute cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior ori alt metal prețios decât cel de la suprafață;
- Acoperiri: articole din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios.
- Când vorbim despre pietrele prețioase, trebuie avută în vedere o serie de contrafaceri, precum:
- Pietre de imitație: reproduceri identice ori articole ce seamănă izbitor și nu pot fi depistate printr-o simplă analiză cu ochiul liber;
- Dublete și triplete: pe lânga o piatră naturală sunt adăugate una sau două pietre cu o valoare mai scăzută sau chiar imitații.
- Pietre tratate în laborator: pietre modificate chimic sau fizic (culoare, lustru, transparență), pentru a arăta precum pietrele prețioase.
Ce trebuie să știti despre calitatea pietrelor fine si a perlelor?
Pietrele fine, la fel ca orice alt bun, prezinta grade diferite de calitate, conferită de mai multe proprietăți ale acestora care acționează cumulativ. Aceste calități, în funcție de tipul de piatră, pot fi:
Tăietura
Tăietura pietrelor scumpe este evaluată prin prisma celor două caracteristici ale acesteia, tipul de tăietură și gradul de realizare al acesteia. Tăietura și șlefuirea pietrei, reprezintă gradul de finisaj și determina strălucirea pietrei prețioase.
Claritatea
Claritatea este o caracteristică importantă pentru majoritatea pietrelor prețioase. Pentru o parte dintre acestea, o puritate cât mai mare (până la absența incluziunilor) dau o valoare uneori disproporționat mai mare (exemplu: diamantele), în vreme ce pentru altele, prezența incluziunilor cât mai variate este un factor care duce la creșterea prețului (exemplu: chihlimbarul).
Culoarea
Culoarea de asemenea este apreciată diferit în funcție de natură pietrelor respective. Astfel, în vreme ce pentru unele pietre este ideal o absență a culorii (exemplu: diamantele incolore), pentru altele (exemplu: rubinele sau safirele) sunt apreciate și prețuite culorile cât mai intense și mai uniform distribuite.
Originea
Și locul de origine (proveniență) al unor pietre poate influența calitatea, implicit prețul acestora. Că exemplu, există pietre ale căror exploatare a încetat în anumite locații, prin epuizarea minelor. Aceste pietre, existând într-un număr limitat, tind să fie mai prețuite în timp (exemplu: granatele demantoid din Rusia). De asemenea, aspectul etic câștigă tot mai mult teren, iar proveniență pietrelor din zone fără conflice constituie un element de diferențiere.
Discussion about this post