Militarii cantonați la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu au finalizat un nou curs de asalturi aeriene. Exercițiile au fost coordonate de divizia 101 aeropurtată a Statelor Unite ale Americii. Timp de 10 zile militarii au efectuat lansări în rapel de la 25 de metri înălțime din elicopterele Blackhawk.
Pe o vreme geroasa și cu un vânt puternic militarii aflați în bază la Mihail Kogălniceanu s-au îmbarcat la bordul elicopterelor Blackhawk, iar odată ajunși deasupra litoralului au început coborârile în rapel de la mai bine de 25 de metri înălțime.
„Știi că trebuie doar să treci peste această frică. Trebuie doar să treci peste marginea aceea prima dată”, a declarat sergentul Chase Williams, US ARMY.
Programul a fost unul extrem de solicitant și obositor iar cele 10 zile de antrenamente au fost caracterizare ca fiind cele mai grele 10 zile de armată. Americanii nu se află la primul program de acest gen, ei îl predau soldaților dislocați în bazele din Europa. Programul a început anul trecut odată cu dislocarea în Europa de Est a 4700 de soldați.
Printre absolvenții cursului de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu s-au aflat soldați americani, români, olandezi, francezi și slovaci. Este cel mai recent exemplu al modului în care divizia, desfășurată în Europa pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, întărește flancul estic al NATO ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina. În România, numărul trupelor americane s-a triplat de la aproximativ 1.000 de militari în ianuarie 2022 la aproximativ 3.000 în prezent.
„Suntem cea mai apropiată formație a armatei americane de lupta de Ucraina în acest moment”, a transmis colonelul Ed Matthaidess US Army.
De la sosirea lor, Divizia 101 s-a extins pentru a-și întări pozițiile în întreaga țară și în alte state de pe flancul estic al NATO. Pentagonul a confirmat recent că prezența sporită a armatei americane în țară va continua cel puțin până în acest an.
Generalul-maior Ciprian Marin, șeful Direcției de Operațiuni a armatei române a subliniat că:
„În război, este vorba despre viață și moarte, iar antrenamentele făcute împreună fac diferența între eșec și succes. Deci, dacă vreți să aveți succes, trebuie să fim împreună, să rămânem împreună și să construim această interoperabilitate”.
„Luptăm cât de aproape putem de luptă, nu? Deci, ne pregătim pentru operațiuni pe scară largă. Ne exercităm pe teren cu care am putea lupta dacă trebuie să apărăm NATO”, a mai adăugat colonelul Ed Matthaidess, US Army.
Echipa de luptă a Brigăzii 1 a Diviziei 101 Aeropurtate urmează să înlocuiască actuala Brigada, pentru o perioadă de 9 luni.
Discussion about this post