Sistemele americane de rachete HiMARS sunt testate zilele acestea la Capul Midia, în exerciții de apărare a țărmului, în colaborare cu soldații francezi. Armata franceză are rachete cu rază scurtă de acțiune, iar soldații români folosesc muniție HiMARS, de lungă distanță.
Americanii din Divizia Aeropourtată coordonează atacul împotriva țintelor inamice venite pe mare și comandă lansarea rachetelor de la sol. Timp de 8 zile, cele trei armate își testează capacitatea de colaborare eficientă în cazul unui război similar cu cel din Ucraina.
Exerciţiul de la malul marii, pe un scenariu de luptă cu un termen scurt de notificare, presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi mutarea lansatoarelor de rachete în alte puncte, astfel încât să nu fie detectate de inamic. 350 de militari români, francezi și americani au acționat astăzi pe câmpul de lupta într-o simulare cât se poate de apropiată de realitate. Rachetele americane HIMARS din dotarea Armatei Române sunt tehnologie de top, în acest moment. Lovesc la o distanță de 300 de kilometri şi au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan și Siria. Sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes.
„Tot exercițiul a fost creat pe un scenariu fictiv în care noi, sistemul HiMARS, primea o misiune, se deplasa în zona de acțiune, primea o ţintă pe care o angaja. Ținta a fost navală”, a declarat George Teliman, comandant Batalion 81 Rachete.
„Este un moment crucial pentru armata franceză să dezvolte o colaborare puternică, în termeni militari, cu soldații români și să opereze împreună cu tehnică de luptă”, susține Tricand de la Goutte – Forces Armées Françaises.
Exercițiul de la Midia simulează un arac inamic venit pe mare, pe care Grupul de Luptă NATO dislocat în România trebuie să-l respingă. Soldații români și militarii francezi au folosit puterea de foc de mare calibru, rază și distanță.
„Armata americană a asigurat suportul tehnic și a contribuit la realizarea acestei interoperabilități între cele 3 sisteme, că sunt 3 sisteme. Au fost integrate cele 3 sisteme, în așa fel încât să se poată executa misiunea în timp cât mai scurt”, a declarat Dan Toma, comandant Divizia Multinațională SE.
„Computerele noastre permit armatelor diferite să comunice între ele, astfel încât suntem capabili să sincronizăm sistemele de tragere și să le dirijăm focul către o singură ţintă”, afirmă Brian Fanning, US Army.
Exercițiul poartă numele de cod „EAGLE ROYAL 23” și testează interoperabilitatea sistemelor de artilerie, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței.
Discussion about this post