Organizaţia Salvați Copiii România face un apel ca românii să îşi exercite opţiunea de a susţine cauzele sociale şi anunţă o listă de 39 de spitale de pediatrie şi maternităţi care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă. Printre acestea se numără și Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.
Mai puţin de o treime din contribuabilii români (27,42%) care ar fi putut să susţină cauze sociale şi-au exercitat acest drept în 2022, prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, se arată într-un comunicat al organizației Salvaţi Copiii România.
Din anul 2010 şi până în prezent, organizația a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.
Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi şi programe integrate pentru susţinerea sănătăţii mamei şi copiilor, Salvaţi Copiii lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a explicat: „După o analiză a solicitărilor primite de la medici din întreaga ţară, am prioritizat programul de dotare cu aparatură medicală a secţiilor de pediatrie şi de neonatologie. În cadrul acestui program-cheie al Salvaţi Copiii România, mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital”.
În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se menţină pe primele locuri în UE27 în ceea ce priveşte rata mortalităţii la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuţi vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.
Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.
Discussion about this post