Câinii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv, „eroi necuvântători” trimişi să salveze victimele prinse sub dărâmături în urma unor cutremure, sunt antrenaţi într-una dintre cele mai mari şcoli de profil din Europa, situată în Pădurea Dumbrava Sibiului. Aici se află Centrul Naţional Chinologic „Dr. Aurel Greblea”, o instituţie subordonată Inspectoratului General al Poliţiei Române, singura de acest fel din România.
Vestea că un câine din Mexic a murit în misiune, în Turcia, în încercarea de a salva un om dintre dărâmături, a stârnit compasiunea multor iubitori de animale, dar și a celor care se ocupă de pregătirea acestora.
„Din păcate, deja avem o victimă în rândul câinilor salvatori, un câine din delegaţia venită de la armata din Mexic, care, în încercarea de a salva o persoană surprinsă, a fost zdrobit de o structură instabilă, pentru că, repet, acest mediu, această specializare de salvare urbană, este foarte, foarte periculos. Echipa canină întotdeauna se află în prima linie. Prima dată vine echipa canină, după care urmează restul. Într-adevăr, sunt eroi necuvântători aceşti câini de serviciu”, a declarat pentru AGERPRES comisar şef de poliţie Daniel Căpriţă, de la Centrul Chinologic din Sibiu.
Câinii pregătiţi la Sibiu în salvarea de victime după cutremure sunt din rasele Ciobănesc german, Ciobănesc belgian şi Rottweiler. Potrivit şefului Catedrei de dresaj şi pregătire tactică din cadrul Centrului Chinologic Sibiu, este nevoie de un antrenament special, care durează cel puţin patru luni, ca un câine să înveţe, împreună cu conducătorul lui, cum să salveze un om prins sub dărâmături.
„Durează patru luni aceste cursuri de specializare într-o anumită categorie de serviciu, depinde foarte mult de conducător, de om, care trebuie să aibă pasiune pentru a lucra cu câinele de serviciu, să-i placă ceea ce face, să depună eforturi, să treacă şi peste anumite neplăceri legate de munca efectivă, adică de intemperii, de mediul de lucru foarte dificil. Vă daţi seama, la căutare-salvare urbană lucrezi tot în dărâmături, este un ambient identic cum este într-un cutremur, deci nu este un mediu chiar aşa uşor sau atractiv. Şi pe lângă capacităţile omului, intervin şi abilităţile câinelui de serviciu de a face faţă şi a răspunde acestor provocări”, a subliniat Daniel Căpriţă.
Două dintre echipele de salvare trimise de România, în Turcia, după cutremur, au fost antrenate la Sibiu.
Unul dintre cei mai cunoscuţi câini româneşti de salvare, care a fost şi în Turcia, este Thor, un câine din rasa ciobănesc german, în vârstă de şase ani, acreditat pentru căutare-salvare în mediul urban de Centrul Chinologic Sibiu şi care face parte din echipă încă din anul 2018, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Câinii de serviciu din MAI nu au grade. La pensie, aceştia sunt adoptaţi de regulă de cei cu care au lucrat și au o pensie liniştită, în care e asigurată hrana, cazarea şi asistenţa medicală de specialitate pe tot parcursul vieţii.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post