După clasicul „Valentine’s Day”, a venit și rândul românilor să-și exprime iubirea! Serbată anual pe 24 februarie, legenda Dragobetelui este foarte populară mai ales în regiunea Olteniei, simbolizându-l zeul iubirii Dragomir, considerat copilul Babei Dochia, relatează traditiidinromania.ro.
Deși localnicii sunt de părere că Dragobetele oficia din ceruri căsătoriile între ființele nevorbitoare, cu timpul legenda a luat o altă întorsătură, iar Dragobetele a ajuns să semnifice venirea primăverii și trezirea naturii la viață.
Legenda Dragobetelui spune că toți aceia care au participat la petreceri în această zi erau feriți de boli, fiind foarte sănătoși.
Totodată, credințele populare sunt de părere că de Dragobete, gospodării primeau binecuvântarea cerească a Zeului Iubirii, oferindu-le bunăstare și belșug în case și gospodării.
Legendă Dragobetelui mai spune că apa de pe fragi avea proprietăți magice. Această trebuia strânsă și folosită de către fetele nemăritate, făcându-le mai frumoase că niciodată, atrăgând privirile băieților.
Asemănător cu „Valentine’s Day”, însă cu un soi tradițional și unicat, Dragobetele reprezintă un motiv în plus pentru care luna februarie se mai numește și „luna iubirii”, fiind totodată un prilej de celebrare a sentimentelor și emoțiilor provocate de dragoste.
Discussion about this post