Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate (SF) şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru construirea bazinului olimpic de la Constanța a picat la vot în ședința Consiliului Local.
9 voturi pentru și 17 abțineri au fost exprimate pentru respectivul proiect.
În cadrul ședinței de astăzi, consilierii locali au ridicat mai multe semne de întrebare legate de finanțarea și fezabilitatea proiectului.
„Ne dorim să fie un proiect grandios, la nivelul orașului Constanța, pe măsura meritului acestuia.Totuși, bazinul nu va putea fi omologat pentru concursuri internaționale. Pe de altă parte, poziția unde se propune amplasarea acestui bazin olimpic presupune o expropiere de aproximativ 4 milioane de euro, bani cu care am fi putut face câteva săli de sport pentru școlile din Constanța”, a declarat Dumitru Caragheorghe, liderul grupului consilierilor USR.
La rândul său, liderul grupului consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, a dorit să pună câteva întrebări referitoare la sumele de bani mult prea mari care sunt alocate acestui proiect încă neclar.
„Nu am înțeles care a fost criteriul pentru care s-a ales acel teren, nu am înțeles de ce trebuie să fie ca sursa de finanțare doar bugetul local, căci vorbim de 23 de milioane de euro, așa cum scrie în studiu de fezabilitate. Sunt foarte mulți bani și trebuie să fim foarte atenți în construirea unui astfel de proiect. Posturile care sunt prinse pentru branșament la termoficare, la încălzire sunt aproape 2.000.000 de lei. Cum s-a ajuns la această sumă colosală?”, a precizat Costin Răsăuțeanu.
De asemenea, liderul grupului consilierilor PSD a vorbit despre schimbările economice ale investiției pe care Comisia Tehnică Economică le-a prezentat pe parcursul lunii februarie și care au creat confuzie.
„O ultimă intervenție care face referire la niște situații pe care Comisia Tehnică Economică le-a prezentat. Mai exact, pe 6 februarie se prezentau 94 milioane de lei pentru această investiție, iar pe data de 23 februarie, tot în Comisia Tehnică Economică se prezenta valoarea de 116.879.000 de lei. De ce atât de mulți bani De ce acolo? De ce nu facem un studiu de fezabilitate care să se așeze mult mai bine și mai temeinic din punct de vedere al managementului? Ne dorim construirea unui astfel de bazin, dar respectând și legea, asumându-ne și niște studii de fezabilitate serioase și realiste”, a adăugat Costin Răsăuțeanu.
În ceea ce privește zona aleasă și necesitatea respectivei exproprieri, edilul municipiului a vorbit despre oportunitățile pe care le-ar putea avea acel teren, fiind vorba despre o zonă neperiferică, la care se poate ajunge destul de ușor.
„Constanța are nevoie de un bazin olimpic. Ne place, nu ne place, este o rușine ca orașul acesta de la mare să nu aibă un bazin olimpic. Terenul acela este o zonă pe care am gândit-o având în vedere proximitatea cu stadionul și întreg complexul sportiv care se va crea acolo, este o zonă destinată relaxării și practicării sportului. Rămâne ca dumneavoastră să decideți dacă, prin vot, veți da oportunitatea să facem bazinul așa cum vi l-am prezentat noi sau nu”, a transmit primarului orașului Constanța, Vergil Chițac.
Potrivit rezultatului, proiectul nu a fost aprobat.
Discussion about this post