Nawrez-ul este o sărbătoare milenară a lumii turcice, cu origini persane, pre-islamică, prin care sosirea primăverii este considerată un început de an odată cu startul unui nou an agricol. Acest eveniment are loc în ziua (perioada) echinocțiului de primăvară, pe data de 21 martie.
Cea mai amplă manifestare dedicată Nawrez-ului a avut loc la Medgidia, unde Organizația Locală a UDTTMR a pregătit un bogat program artistic. Pe scenă au urcat copiii de la şcoala comunitară a UDTTMR, ansamblurile mici și mari ale ansamblului „Qarasu” şi corul organizației de femei. Spectatorii au urmărit recitaluri de poezie în limba tătară, dansuri tătăreşti, precum şi tradiţionalul colind specific Nawrez-ului. S-a împodobit ramura de Nawrez (Nawrez bayrağı), iar musafirii au primit ouă vopsite și grâu încolțit, simbolurile renașterii și ale belșugului. Copiii au sărit și peste foc spunând „Awırlığım otqa, cengĭlĭk mağa” (Grijile în foc să fie, bucuriile toate mie”), reproducând pe scenă un obicei străvechi cu ocazia Nawrez-ului. Flăcările nu au fost reale, însă au produs emoție și amuzament auditoriului.
Sărbătoare a fost și la Tuzla. Cu ajutorul profesorilor de la școala comunitară, a fost redată copiiilor bucuria unui colind autentic tătăresc străvechi.
Cu ocazia Nawrez-ului, copiii merg din casă în casă, cu o ramură împodobită cu flori ce simbolizează primăvara (nawrez bayrağı) și anunță sosirea acesteia urând un an nou și agricol îmbelşugat. Colindul este răsplătit de gazde cu dulciuri, fructe sau bani, iar în ramură se agață diverse obiecte precum marame, batice, eșarfe, prosoape sau batiste. Membrii comunității noastre sunt deosebit de bucuroși atunci când copiii le strigă în ușă „Nawrez qayırlı bolsın!”.
De-a lungul anilor, colindătorii au trezit nostalgii ale copilăriei, reamintindu-le gazdelor de vremurile când, copii fiind, mergeau și ei cu colindul. Iar copiii, așteaptă cu nerăbdare, an de an, să colinde din nou pe la casele rudelor, vecinilor și prietenilor, răspândind vestea minunată a sosirii primăverii și a reînvierii naturii la viață.
Discussion about this post