Preșcolarii din județul Constanța sunt invitați să participe marți, 28 martie, la cea de-a XII-a ediție a Concursului Județean de Teatru pentru preșcolari „Căsuța de turtă dulce”, inițiat și coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța – Departamentul Educație timpurie. Concursul va începe la ora 9:00 și va avea loc la Palatul Copiilor Constanța.
„Festivalul ‘Căsuța de turtă dulce’ este singurul festival de teatru organizat pentru preșcolarii din județul Constanța, de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Departamentul Educație Timpurie, prin doamna inspector învățământ preșcolar Irinela Nicolae. La acest festival vor participa mai multe grădinițe din tot județul Constanța, cu câteva sute de preșcolari”, a declarat Mihaela Dardac, organizator.
Care sunt criteriile de participare
Pot participa interpreți individuali sau trupe de teatru, constituite în acest scop la nivelul unei unități de învățământ preşcolar, din județul Constanța.
Ce vârstă pot avea copiii care vor să participe
Categorie de vârstă: 3-5 ani
Nivel de vârstă:
- Nivel I: 3-4 ani
- Nivel II: 4-5/6 ani
Secțiuni
SECŢIUNEA 1
RECITAL – participă interpreți individuali cu:
- MONOLOG – în versuri sau proză (piesă cunoscută sau creație original);
- RECITĂRI – din specii ale genului liric: satiră, fabulă, poezie, parodie;
SECŢIUNEA 2
TRUPE DE TEATRU – participă formații de teatru cu:
- PIESE DE TEATRU – din repertoriul teatrului clasic/modern şi care se pretează la adaptǎri pentru vârsta preşcolară şi se încadrează într-un interval de timp de maximum 10 minute;
- TEATRU POPULAR – gen şezătoare sau texte recunoscute ca texte de teatru popular;
- DRAMATIZARE – a unui text care nu a fost scris special pentru teatru (adaptare) şi care cuprinde de la 5 până la 10 personaje cu replici;
- SCENETĂ – scurtă piesă de teatru într-un singur act şi cu puține personaje (2/3/5);
SECŢIUNEA 3
MONTAJ LITERAR ARTISTIC
- recital din poeziile unui poet cunoscut, acompaniat de fond musical, având costume special alese pentru aceasta. Recitalul trebuie să grupeze poeziile sub un titlu sugestiv, pe care trebuie să-l ilustreze fidel;
SECŢIUNEA 4
PANTOMIMA – reprezentațiile trebuie să aibă specificată clar tema şi să cuprindă cel puțin 4-5 elemente de pantomime: mersul, lucrul cu un obiect invizibil, crearea spațiului de joc cu ajutorul gesturilor, indicarea prin atitudine corporală a anotimpului sau fenomenului atmosferic ȋn care se desfǎşoară scena, împingerea sau săriturile peste obiecte imaginare, interacțiunea cu animale imaginare etc. Este foarte importantă coordonarea dintre mişcările corpului şi expresia facială, mimica feței.
SECŢIUNEA 5
TEATRU DE PĂPUŞI – piesele pot fi originale sau cunoscute, cu subiecte adecvate teatrului pentru copii. La aceasta secțiune se poate prezenta şi un singur mânuitor, cu o singura păpuşă, standard sau confecționată.
Toate categoriile festivalului-concurs trebuie să respecte ideea textului şi să o ilustreze complet, integral, pentru a fi corect receptată.
Fiecare participant are maximum 10 minute la dispoziție pentru a-și prezenta piesa.
Fazele concursului
1. Faza pe grădiniță: 13-17 martie 2023 (alegerea datei organizării selecției preşcolarilor pe grădiniță rămâne la latitudinea unității de învățământ, în funcție de specificul şi particularitățile acesteia)
2. Faza județeană: 28 martie 2023
Regulamentul, în formă integrală, poate fi consultat mai jos:
Discussion about this post