Când vine vorba de micul dejun în întreaga lume, sunt la fel de multe moduri de a savura prima masă a zilei, ca atâtea feluri de a spune „bună dimineața”. De la clătitele americane cu sirop de arțar și sfogliatellele italienești, până la clătitele rusești cu caviar, toate aceste specialități sunt considerate delicatese în marile palate ale lumii.
Și chiar dacă aromele unora dintre ele ar putea fi neașteptate pentru voi, aflați despre diversitatea micului dejun în alte culturi. Poate că veți găsi chiar și ceva inspirație pentru următoarea masă.
Iată o parte din lista făcută de jurnaliștii de la CNN travel:
Elveția
În timpul săptămânii, elvețienii se rezumă frecvent la micul dejun rapid, dar sățios, cum ar fi tradiționalul birchermüesli, un amestec de ovăz cu fructe și nuci, în stil granola, care se servește de obicei peste un iaurt gros.
În weekend, însă, este timpul pentru brunch-ul elvețian. Alături de roesti (clătite de cartofi), brânzeturi și mezeluri, piesa centrală a mesei de brunch este zopf. Această pâine împletită cu ouă este asemănătoare cu challah sau brioche și se servește cu miere, unt și gem.
Japonia
Micul dejun japonez se încadrează perfect în partea savuroasă a spectrului alimentar: de fapt, o mare parte din ceea ce se poate mânca la micul dejun în Japonia nu se poate mâncă și la orice altă masă a zilei și nu ar fi considerat un lucru deplasat.
Multe dintre mesele de dimineață constau într-o selecție de farfurii mici, fiecare dintre ele cu câteva îmbucături dintr-un fel de mâncare tradițională japoneză.
Peștele, cum ar fi somonul sau macroul, supa miso, legumele murate și orezul sunt toate populare. Există, de asemenea, tamagoyaki, o omletă rulată ușor dulce, făcută din straturi subțiri de ou într-o tigaie dreptunghiulară care îi conferă forma sa caracteristică.
Islanda
Islandezii își încep ziua cu un strop de lysi, un ulei din ficat de cod, o sursă abundentă de acizi grași omega-3 și unul dintre produsele secundare ale industriei piscicole din această țară. Se spune că ar combate tulburarea afectivă sezonieră și conferă multe alte beneficii pentru sănătate.
Pentru o masă de dimineață mai gustoasă în stil islandez, serviți un bol de hafragrautur, un terci gros de ovăz. Acoperiți-l cu nuci, stafide și zahăr sau adăugați o porție de skyr, un produs lactat cultivat gros, asemănător iaurtului, care este de fapt o brânză proaspătă.
Australia
Pentru cei care iubesc bolurile de cereale, avocado și alte pâini prăjite savuroase, precum și alte elemente de bază ale culturii cafenelelor de zi cu zi, „brekkie” din Australia va fi o combinație perfectă.
Punând accentul pe produse proaspete, cereale integrale și combinații hrănitoare, micul dejun australian poate varia de la clasicul toast cu avocado pe pâine cu semințe până la un bol farro acoperit cu un ou poșat și legume murate sau budincă de orez cu iaurt, semințe și fructe de pădure. Nu uitați de flat white – un espresso cu un raport ridicat de lapte aburit, de care nici măcar marii fani ai celei mai celebre cafenele din lume nu se mai satură.
Maroc
Împreună cu ceaiul de mentă, pâinea de semolă este un element esențial pe masa marocană de mic dejun. Baghrir sunt rondele subțiri, cu drojdie, presărate cu găuri mici care le dau numele de „clătite cu mii de găuri” sau „crepes cu mii de găuri”. În loc de sirop de arțar, aceste pâini ușoare de semolă sunt acoperite cu unt și miere.
Harcha sunt rondele mai groase, prăjite la grătar, în stil biscuit, care au o crustă crocantă datorită unui praf de semolă grosieră. Ele pot fi împărțite ca brioșele englezești și servite cu brânză sau cu unt, gem și miere.
Turcia
Kahvalti, micul dejun tradițional turcesc, este o mâncare complexă,cu preparate pentru fiecare.
Pâini turcești precum simit, o pâine circulară cu semințe, sau pide, o pâine plată moale, însoțesc boluri de feta sau alte brânzeturi proaspete și sărate, măsline, halva, miere și conserve. Ouăle sunt adesea gătite cu felii de sucuk, un cârnat de vită uscat, condimentat cu usturoi, piper roșu, chimen și sumac.
Portugalia
Cafeaua cu mult lapte este nelipsită de la masă atunci când iei micul dejun în Portugalia. Uma mei de leite, un amestec de cafea și lapte, jumătate și jumătate, sau um galao, care este format în principal din lapte cu o doză de cafea, reprezintă o modalitate ușoară de a începe ziua.
Deși mulți portughezi mănâncă o simplă bucată de pâine prăjită sau pâine alături de băutura lor, perechea perfectă pentru aceste cafele cu lapte sunt pasteis de nata, sau tarte cu cremă de ouă. Cu o coajă de patiserie cu puf și o umplutură cremoasă de cremă, acestea sunt la fel de populare ca o gustare pentru pauza de cafea de la ora 11 dimineața, un alt ritual portughez de dimineață.
Italia
Italienii sunt aproape prea ocupați pentru micul dejun – sau cel puțin așa s-ar putea crede după numărul de cafenele unde oaspeții își iau espresso-ul în picioare pentru un impuls rapid la început de zi.
Dar, fie că stau în picioare sau se relaxează pentru un moment la o masă de cafenea, există întotdeauna timp pentru o cafea și un produs de patiserie italian care să o însoțească. Pentru dimineață, espresso sau cappuccino este frecvent asociat cu un dulce simplu, cum ar fi un cornetto, sau un croissant, umplut cu cremă sau Nutella.
Sfogliatelle, un produs de patiserie crocant și fulgurant cu mai multe straturi, cu umplutură dulce de brânză ricotta, este un alt standard pentru micul dejun.
Rusia
Deși sună pompos, caviarul este de fapt un aliment rusesc pentru micul dejun. Fie că este vorba de caviar roșu sau negru, acesta rămâne un topping favorit pentru blini mari, pliate ca niște crepe sau clătite mici și groase oladyi la brunch-urile de weekend.
În timpul săptămânii, însă, micul dejun este mai simplu. În aceste dimineți, caviarul este întins pe pâinea de secară neagră și dulce, cunoscută pur și simplu sub numele de pâine neagră, uneori și cu un strat de unt.
Cel mai important, un ibric de ceai negru este un element fix pe fiecare masă de mic dejun.
Statele Unite ale Americii
Când vine vorba de un brunch american clasic, nu poți da greș cu clătite pufoase cu lapte bătut, stivuite lângă o grămadă de șuncă crocantă.
Texturile contrastante și asocierea de arome sărate și dulci fac din acest mic dejun unul dintre preferatele copiilor și adulților deopotrivă. Și în timp ce clătitele pot fi îmbunătățite prin adăugarea de orice, de la afine proaspete la chipsuri de ciocolată și nuci pecan, toppingurile clasice de unt și sirop de arțar rămân standardul de aur.
Discussion about this post