Statele Unite ale Americii au respins ieri noile acuzații ale Rusiei potrivit cărora Washingtonul ar opera laboratoare de război biologic în Ucraina. Americanii califică afirmațiile ca fiind „de râs” și sugerează că Moscova de fapt, ar pregăti terenul pentru a folosi o armă chimică sau biologică, informează Reuters.
Rusia a repetat, marți noaptea, acuzația sa de mai mulți ani potrivit căreia Statele Unite lucrează cu laboratoare ucrainene, pentru a dezvolta arme biologice. Astfel de afirmații în presa rusă s-au înmulțit în perioada premergătoare mișcării militare a Moscovei în Ucraina și au fost făcute chiar miercuri de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.
„Acuzațiile rusești sunt absurde, sunt de râs și știți, în cuvintele bunicului meu catolic irlandez, o grămadă de prostii. Nu există nimic în acest sens. Este propagandă rusească clasică”,
a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Într-o declarație, publicată tot miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Rusia „inventează pretexte false în încercarea de a-și justifica propriile acțiuni oribile în Ucraina”.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, citând ceea ce a numit „afirmațiile false” ale Rusiei, a scris pe Twitter: „Rusia este cea care are un istoric lung și bine documentat de utilizare a armelor chimice, inclusiv în tentative de asasinat și otrăvire a dușmanilor politici ai lui Putin, cum ar fi Alexey Navalny.”
Nu a existat un răspuns imediat din partea ambasadei Rusiei la Washington la afirmațiile americane de miercuri. Rusia a negat că a efectuat un atac asupra lui Navalny.
Miercuri, Maria Zakharova a declarat că Rusia avea documente care arată că Ministerul ucrainean al Sănătății a ordonat distrugerea mostrelor de ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni înainte de 24 februarie, când forțele ruse au intrat în Ucraina.
Zakharova a declarat că documentele dezgropate de forțele rusești în Ucraina arată „o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare” finanțate de Pentagon. Ea nu a oferit alte detalii despre documente. Reuters nu a putut să confirme independent informațiile ei.
Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean a declarat: „Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”.
La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează modul de atenuare a amenințărilor de boli periculoase, care afectează atât animalele, cât și oamenii. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății.
Programul de reducere a amenințărilor biologice al Pentagonului a colaborat cu guvernul ucrainean pentru a asigura securitatea agenților patogeni și a toxinelor stocate în laboratoare. În mijlocul unor acuzații similare de război biologic în 2020, ambasada SUA la Kiev a emis o declarație în care a afirmat că implicarea sa a fost pentru a se asigura că „agenții patogeni periculoși nu cad în mâini greșite”.
Un fost oficial american, care este familiarizat cu cooperarea dintre Kiev și Washington, a declarat că Statele Unite au ajutat la transformarea mai multor laboratoare ucrainene care au fost implicate în programul de arme biologice al fostei Uniuni Sovietice în unități de sănătate publică.
Discussion about this post