Firma care ridica un ansamblu rezidenţial pe plaja sălbatică de la Corbu a fost amendată cu 100.000 de lei și obligată să desființeze toate cele 24 de vile de vacanță. Autoritățile au descoperit mai multe încălcări ale legislației de mediu, iar Garda de Mediu și Poliția au descins pe șantier. Decizia finală a fost ca terenul să fie adus la starea inițială.
La început, atât Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cât și Primăria Corbu, susțineau că ansamblul respectă legislația în vigoare și că mediul înconjurător, flora și fauna nu ar fi foarte afectate de lucrările din zonă.
„Construcția nu se află pe plajă, lucru confirmat de toate autoritățile astfel zona poate deveni un pol de atracție pentru turiști, vrem turism ecologic. Plaja din Corbu nu este sălbatică, ci mai degrabă antropizată în fiecare vară vin sute de turiști care lasă în urmă tone gunoiae. Primăria Corbu își dorește să transforme comuna într-un punct de interes național, in care turismul să fie făcut pentru a proteja natura”,
declara atunci Vasile Lumînare, primarul localității Corbu.
Spusele primarului nu au fost foarte convingătoare pentru autoritățile județene. Prefectul Silviu Coșa a luat decizia de a ataca în contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar și a cerut anularea autorizației de construcție.
„Urmare a unei petiții depuse la începutul anului, pe 4 ianuarie, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat o verificare în luna februarie, verificare definitivată în 17 februarie, transmisă instituției prefectului în 22. Două zile mai târziu, instituția prefectului a înaintat instanței solicitarea de anulare a certificatului de urbanism, autorizației de construcție, suspendarea prevederilor de construcție, precum și suspendarea executării lucrării. În momentul de față, cauza este pe rol…Inspectoratul de Stat în Construcții având abilitatea și expertiza tehnică să facă acest lucru, au identificat anumite neconcordanțe, lipsa unor avize, probleme de volumetrie, de grad de ocupare al terenului și așa mai departe”,
a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Comisarii Gărzii de Mediu au luat la mână toată documentația de șantier și proiectele caselor de vacanță și au constatat nereguli pe bandă rulantă.
„La solicitarea Inspectoratului de Poliție Constanța s-a efectuat control în zona Corbu, s-au verificat cele două proiecte imobiliare împreună cu colegii de la comisariatul rezervației biosfera Delta Dunării. S-a constatat că nu s-au respectat prevederile din acordul de mediu, în special, în loc să se facă fundații pe piloni metalici s-au făcut fundații de beton, planșele trebuiau făcute, la fel, din lemn și s-au făcut din beton și alte deficiențe. Pentru aceste deficiențe, s-a aplicat sancțiune contravențională de 100.000 de lei și sancțiune complementară privind desființarea lucrărilor, bineînțeles sistarea lucrărilor imediat cu data controlului. Sancțiunea prevede și aducerea terenului la forma inițială, inclusiv măsura s-a dispus, urmând să verificăm după data de 15 aprilie dacă s-a conformat”,
susține Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu.
Pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză.
„Situația de la Corbu este critică. Din fericire autoritățile au reacționat în primul rând Inspectoratul de Stat în Construcții. Au verificat și au luat măsuri. Apoi prefectul a acționat în instanță și acum lucrările sunt suspendate. Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune,”
a spus Stelian Ion, deputat.
În ciuda tuturor demersurilor facute de autoritățile județene și a faptului ca pe data de 10 februarie reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții au dispus oprirea lucrărilor, în urma constatării unor neconformități, proprietarii complexului imobiliar au ignorat aceste decizii și au continuat lucrările.
„Pe 26 februarie, întrucât executantul construcției nu a oprit lucrările, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora. Iar in cursul zilei de ieri polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Constanța și Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării au efectuat un control în zona respectiva și au constatat că, în faza de execuție a celor 24 de corpuri de locuințe, nu au fost respectate prevederile acordului de mediu”,
a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța.
Garda de Mediu a amendat dezvoltatorul imobiliar cu maximul admis de lege: 100.000 de lei. Iar asta nu este tot. În plus, i s-a pus în vedere să oprească construcțiile, să le desființeze și să aducă terenul la starea ințială.
Discussion about this post