Jeleurile sunt preferate în rândul copiilor deoarece sunt gumoase, gustoase, multicolore și iau diferite forme atrăgătoare. În compoziția celor mai multe jeleuri fabricate industrial știm că gelatina este un element cheie.
Gelatina se obține sub formă de pulbere sau sub forma unor foi incolore sau gălbui, prin fierberea unor oase, răzături de piele și cartilaje de porcine, bovine, cabaline și pești.
Sunt și cazuri în care gelatina nu se folosește din considerente religioase ori din convingeri și opțiuni personale. Consumul de gelatină este interzis adventiștilor (pentru care porcul este proscris prin Vechiul Testament), mahomedanilor (pentru care porcul este interzis prin Coran, dar și orice animal care nu este halal) și celor ce respectă regulile iudaice (interdicția consumului produselor din porc și a oricăror alimente care nu sunt kasher). De asemenea, se abțin să consume orice fel de gelatină cei ce au optat pentru diete exclusiviste (cazul vegetarienilor, veganilor etc.). Pentru toate aceste situații, gelatina comună (din materii prime recoltate de la mamifere) poate fi înlocuită cu alți agenți de gelifiere: gelatină din pește, pectină, agar-agar, caragenan, gelatină sintetică, transmite Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Desigur, există și înlocuitori vegetali din alge pentru acest ingredient, iar unele bomboane gumate beneficiază de acești înlocuitori în compoziția lor.
O alternativă a jeleurilor de casă se prepară cu ajutorul unor ingrediente din suc de fructe bogate în pectină, fierte cu zahăr până se îngroașă și capătă consistență de gel.
Astfel, jeleurile tradiționale de casă sunt o alternativă mai sănătoasă decât cele industriale.
Discussion about this post