Avem o problemă națională (bine, una dintre multele) și o soluție rapidă, ieftină și eficientă, de rezolvare. Statisticile acestea pe care de principiu nu le suferim, pentru că nu oferă date tocmai exacte, unu la unu cu realitatea ne arată totuși că pe teritoriul României trăiesc undeva la peste 30.000 de persoane fără casă. Asta în datele oficiale, pentru că în teren situația e mai gravă.
Există, așa cum știm cu toții, salvatori din mediul privat care au tot făcut case de la zero pentru semenii lor sărmani, însă nu pot acoperi decât un mică parte din problema de la nivel macro. Îmi amintesc acum de o casă ridicată cu 15.000 de euro de o familie de voluntari din Constanța, pentru cinci frați orfani. Casa a costat atât de puțin, pentru că forța de muncă fost gratis, atlfel suma se rotunjea.
Acum trebuie să spunem că există situații în care au fost investiți zeci de mii de euro pentru anumite cazuri sociale, iar bugetele sunt limitate, deci nu pot fi acoperite toate sesizările ce ajung în antenția unei asociații oneste. Țineți minte acesct cuvânt, oneste, pentru că vom reveni asupra lui într-un alt articol.
De doi ani încoace însă, voluntarii au găsit o soluție care poate fi aplicată imediat, cum scriam în debutul articolului și anume casa tip container. Există pe piață variante încadrate 2850-5000 de euro, în funcție de dimensiuni, calitate, grosimea pereților și măsura în care aceștia termoizolează.
Să spune că dumneavoastră, cititorii, descoperiți acum o bătrână care a rămas fără casă, în plină iarnă sau care trăiește într-o locuință în mare marte distrusă. Semnalizați cazul către asociațiil ajutați cu ce puteți, popularizați situația pe internet și se strâng bani. Mult mai repede se adună finanțe pentru un container și îl puteți amenaja rapid, pe când o casă, evident e mult mai scumpă și destul de dificil să termini locuința în timp util încât să apere și pe bătrâna dintr-un astfel de caz, de frigul ce vine.
Containerele cumpărate de noi sunt livrate în toată țara și nu durează mai mult de o săptămână aducerea unuia, iar aici vorbesc (scriu) în baza unui caz recent, la care am fost martor. Există mașini speciale, cu platformă și echipe care vin să le monteze. Se face un pat de piatră sau alte materiale cu dale mai mari drept picioare de suținere, iar pe acestea este poziționat containerul.
La interior trebuie apoi mobilat, dar aici mai ușor găsești pe cineva care să doneze un pat. De asemenea, avem nevoie apoi de un electrician care să racordeze containerul la curent.
Putem pune și o sobă de teracotă, dar trebuie să avem mare grijă cu manevrarea acesteia în inteiorul containerului și s-o poziționăm într-un colt unde să fie și deasupra unor dale pozițioate sub container, pentru siguranță. De asemenea, avem nevoie de material în zona respectivă care să prevină declanșare unui incendiu din pricina scânteilor dar și de un burlan sigur.
Statul Român poate să le furnizeze cu zecile de mii
Dacă Statul Român vrea, foarte ușor poate să rezolve situația asta. Pe lângă faptul că Guvernul are fonduri disponibile ca să cumpere atfel de containere, au rămas și multe după pandemia covid-19 dar și după cele mai recente inundații. Curățate, aranjate și date în folosință celor fără casă. Ce mare lucru?
Da, pentru anumite familii poate să fie doar o soluție provizorie, până când oamenii se pun pe picioare, ori, în alte cazuri ori un mod de a locui pe termen lung. Una peste alta, să stai la container nu este o rușine, pentru că până la urmă sunt și cei cu posibilități financiare care au ales să-și facă locuințe prin îmbinarea mai multor conainere de tipuri diferite.
Până se mobilizează politicienii, să fim noi cu ochi pentru oamenii din jurul nostru și când vedem un om fără casă, să nu rămâne fără suflet și să-l ajutăm, să semnalăm cazul lui/ei iar împreună să oferim șansa unui adăpost de supraviețuire!