Prima zi a lunii aprilie este cunoscută și sub numele de „Ziua păcălelilor”, fiind un prilej să râzi cu poftă de farsele pe care le poți face, sau… care îți pot fi făcute. De aceea, noi te sfătuim să fii precaut și să ai grijă la expresia „Vezi că ți s-au dezlegat șireturile!”.
Potrivit officeholidays, glumele practice din această zi variază: de la glume simple la adevărate planuri elaborate. Oricare ar fi păcăleala, farsorul o încheie de obicei strigându-i victimei sale: „Păcăleală de 1 aprilie!” sau „April fool!”.
De asemenea, există anumite superstiții în ceea ce privește această zi: de exemplu, în anumite țări, glumele de 1 aprilie trebuie să fie făcute înainte prânz, altfel farsorul devine înșăși o glumă.
Originea „Zilei Păcălelilor”
Potrivit unor cercetători, poate fi vorba despre o relicvă a festivităților organizate pentru a marca echinocțiul de primăvară. Aceste sărbători ale primelor zile de primăvară începeau pe 25 martie și se încheiau pe 2 aprilie. Cu siguranță, există unele dovezi care sugerează că 1 aprilie a fost observat ca un festival general în Marea Britanie păgână.
„Ziua Păcălelilor” în lume
În Scoția, Ziua Păcălelilor este sărbătorită pe parcursul a două zile. Numită „Taily Day”, în cea de-a doua zi farsele se desfășoară astfel: se lipește un bilețel pe spatele cuiva pe care scrie „lovește-mă”.
Echivalentul mexican al Zilei Păcălelilor are loc pe 28 decembrie. Inițial, această zi era o amintire sumbră a unui masacru de către regele Irod, însă, de-a lungul anilor, a evoluat într-o comemorare veselă care implică farse și trucuri.
Olandezii au motive separate pentru a sărbători 1 aprilie. La 1 aprilie 1572, rebelii olandezi au cucerit orașul Den Briel. Acest lucru a marcat începutul răscoalei civile generale împotriva spaniolilor în toată Olanda. Ducele de Alba era comandantul armatei spaniole la acea vreme și nu a putut împiedica revolta să ia amploare. „Bril” este cuvântul olandez pentru ochelari, așa că s-a spus că „Alba și-a pierdut ochelarii”. Olandezii comemorează acest lucru prin glume și umor la 1 aprilie.
Fie că spui o minciună nevinovată, fie că pui cuiva sare în cafea sau că pui un gândac de plastic pe umărul altcuiva, important este să vă distrați! Totuși, ai grijă să nu fie o farsă exagerată, ca sa poți păstra prietenia respectivă și pe 2 aprilie.
Discussion about this post