Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor desfășoară acțiuni de control, în toată țara, privind modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale. Carnea miel şi produsele din carne trebuie achiziţionate numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, însă trebuie să aibă şi ştampila de control sanitar-veterinar, pentru a avea garanţia unui produs sigur, afirmă Paul Anghel, director general al ANPC.
„Sunt verificate produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin și băuturi alcoolice”, a transmis astăzi Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.
Directorul general al ANPC transmite consumatorilor să evite cumpărarea cărnii de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate poate elibera bon de casă cu care să poată fi justificată tranzacţia comercială, avertizând că riscă: „să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”.
Consumatorii trebuie să verifice, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii sau consistenței, dar și prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
„Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”, menționează Paul Anghel în postarea sa.
Referitor la achiziționarea ouălor, se recomandă şi în cazul acestor produse, la fel ca în cazul tuturor, cumpărarea numai din locuri special amenajate şi autorizate, evitând cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic.
„Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş”, transmite oficialul de la ANPC.
Tot el avertizează cu privire la vopseaua de ouă care nu trebuie utilizată pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile, întrucât utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.
Discussion about this post