În ultimii ani, s-a constatat o cerere de operații estetice din ce în ce mai crescută și se pare că selfie-urile ar fi cauza principală, pentru că, spun cercetătorii, distorsionează trăsăturile faciale.
Potrivit Science Daily, un studiu publicat în Plastic & Reconstructive Surgery, arată că nevoia de operații estetice este strâns legată de tot ce se postează pe social media.
Coordonatorul studiului realizat de grupul de cercetători de la UT Southwestern, dr. Bardia Amirlak, a explicat că pacienții folosesc din ce în ce mai mult fotografiile pe care le-au făcut cu o cameră de smartphone pentru a le arăta chirurgilor plasticieni ce își doresc să obțină. El a mai subliniat că există o relație documentată între creșterea numărului de fotografii selfie și o creștere a cererilor de rinoplastie (intervenții chirurgicale pentru a modifica aspectul nasului), în special în rândul pacienților mai tineri.
Dr. Bardia Amirlak a motivat drept cauză faptul că majoritatea camerelor pot distorsiona imaginile, mai ales atunci când fotografiile sunt făcute de la distanță mică, ceea ce înseamnă că selfie-urile ar putea fi „vinovate”, prin simplul fapt că nu arată înfățișarea reală a unei persoane.
Pentru efectuarea studiului, cercetătorii au lucrat cu 30 de voluntari: 23 de femei și 7 bărbați.
Fiecăruia dintre participanți li s-au făcut câte trei fotografii – una de la 30 de centimetri distanță, alta de la 46 de centimetri distanță, cu un telefon mobil, pentru a simula selfie-urile făcute cu brațul îndoit sau drept; și o a treia de la 1,5 metri, cu o cameră digitală folosită de obicei în clinicile de chirurgie plastică. Cele trei imagini au fost realizate în aceeași ședință în condiții standard de iluminare.
Rezultatele cercetării
Selfie-urile au prezentat distorsiuni semnificative: nasul a apărut cu 6,4% mai lung la selfie-urile de la 30 de centimetri și cu 4,3% mai lung la selfie-urile de la 46 de centimetri, în comparație cu fotografia clinică standard.
S-a putut observa și o scădere cu 12% a lungimii bărbiei la selfie-urile de la 30 de centimetri, ceea ce a condus la o creștere substanțială, cu 17%, a raportului dintre lungimea nasului și a bărbiei. De asemenea, selfie-urile au făcut ca baza nasului să pară mai lată în raport cu lățimea feței.
Selfie-urile pot cauza depresie
Dr. Carrie McAdams, profesor asociat de psihiatrie la UT Southwestern și membru al Peter O’Donnell Jr. Brain Institute a subliniat că schimbări din societatea noastră, incluzând selfie-urile, rețelele sociale și izolarea cauzată de Covid-19, au dus la o creștere a numărului de probleme mintale la acest grup de vârste, provocând depresie, anxietate, dependențe și probleme de alimentație.
Discussion about this post