Potrivit unui studiu recent, persoanele care au crescut la țară au un simț al orientării și abilități de navigare mai bune decât cele crescute la oraș.
Pentru a afla cum influențează mediul din copilărie capacitatea de navigare, oamenii de știință au analizat modul în care aproape 400.000 de persoane din 38 de țări au utilizat un joc video mobil special conceput pentru cercetarea în neuroștiință, informează The Guardian.
În cadrul jocului Sea Hero Quest, utilizatorii au fost solicitați să navigheze cu o barcă pentru a găsi puncte de control pe o hartă, arată studiul publicat în revista Nature.
„Am descoperit că a crește în afara orașelor pare să fie benefic pentru dezvoltarea abilităților de navigare, iar acest lucru pare să fie influențat de lipsa de complexitate a multor rețele de străzi din orașe”, a declarat cercetătorul principal, Hugo Spiers, de la University College London.
Co-autorul principal, Antoine Coutrot, de la Universitatea din Lyon, a declarat că cercetările au arătat anterior că, atunci când șoarecii au crescut în diferite cuști cu căi de complexitate diferită, „anumite capacități cognitive din creierul lor, inclusiv navigația spațială, au fost, de asemenea, modificate”.
Cu toate acestea, oamenii au fost un pic mai dificil de studiat, pentru că „nu îi putem închide în cuști”, a declarat el pentru AFP.
De aceea, cercetătorii au folosit Sea Hero Quest, creat în 2016 pentru a studia boala Alzheimer și jucat de atunci de aproape 4 milioane de persoane.
Coutrot a spus că persoanele care au crescut în zonele rurale au obținut scoruri mai bune deoarece „mediul rural este un mediu destul de complex, în sensul că este foarte neorganizat, cu distanțe mai mari, ceea ce înseamnă că trebuie să memorezi traseul”.
Cu toate acestea, oamenii crescuți în orașe mai complexe, cum ar fi Paris și Praga, s-au descurcat mult mai bine decât cei din orașe ale căror străzi sunt sistematizate sub formă de grilă, cum ar fi Chicago, a adăugat el.
„Dezvoltarea într-un loc cu drumuri sau poteci mai complexe ar putea ajuta la abilitățile de navigare, pentru că necesită ținerea unei evidențe a direcției atunci când este mai probabil să faci mai multe viraje în unghiuri diferite, în timp ce s-ar putea să fie nevoie să-ți amintești mai multe străzi și repere pentru fiecare călătorie”, a mai spus Coutrot.
Adulții își pot îmbunătăți simțul de orientare și mai târziu în viață, dacă depun eforturi în acest sens. „Este cam ca atunci când ai învăța o altă limbă, despre care știm că se învață mai ușor atunci când ești tânăr”, a mai spus cercetătorul.
Oamenii de știință au dezvoltat, de asemenea, o nouă versiune a jocului, numită City Hero Quest, pentru a testa cum se descurcă locuitorii orașelor în mediul lor natural.
Persoanele crescute în orașe s-au descurcat mai bine pe străzile sistematizate sub formă de grilă decât cele care au crescut la țară – dar diferența nu a fost nici pe departe atât de evidentă ca în cazul invers.
Discussion about this post