Unul dintre cei care, de aproximativ o jumătate de secol, studiază secretele minții se gândește serios să se mute în România. Frank Pucelik este unul dintre cei trei creatori ai sistemului NLP (Programare Neuro-Lingvistică), doctor în psihologie și unul dintre 100 cei mai importanți traineri din domeniul afacerilor, la nivel mondial, iar în această perioadă este un vizitator plăcut surprins al țării noastre.
„Am mai fost aici acum mult timp, acum 10-12 ani. Sunt uimit. Peste tot pe unde merg întâlnesc oameni drăguți, deja am 4-5 restaurante preferate și când merg acolo cunosc deja pe toată lumea din local, pentru că așa sunt eu. Le știu numele, de fiecare dată când intru, probabil e a patra sau a cincea oară când mă văd în viața lor, dar suntem deja prieteni și ne salutam. Sunt uimit de cât de mulți oameni vorbesc engleza în România. Nu îmi amintesc asta de data trecută când am fost aici, nu mi s-au părut atât de mulți atunci. Orașul este frumos, oamenii sunt incredibili, amabili, minunați”, povestește Frank Pucelik.
Nu i-a fost greu, așadar, să descopere ospitalitatea românilor, dar nici să-i întâlnească pe „zmeii” de la volan.
„Am observat totuși că este o agresivitate aici, în special în rândul șoferilor. Oamenii de aici conduc de parcă ar spune „E drumul meu, dă-te la o parte”, ceea ce e ok, sunt din Tennessee, conduc și eu cam la fel”, mărturisește Pucelik.
Dupa 20 de ani petrecuți la Odessa, invazia Rusiei în Ucraina l-a împins să își lase în urmă viața de acolo și casa, iar acum trei săptămâni a reușit să ajungă în România, unde a descoperit un loc în care i-ar plăcea sa trăiască.
„Sunt uimit… București… traversând țara. Nu sunt obișnuit să conduc pe drumuri atât de frumoase cum aveți voi. Wow! Sunt în Rai! Ucraina nu are astfel de drumuri. Sunt impresionat, uimit, fericit și mă gândesc să rămân aici. Pentru o lungă perioadă de timp”, spune Pucelik.
Omul Frank Pucelik. „Am fost medic în război, dar am fost nevoit să ucid ca să supraviețuiesc”
Cine este însă omul Frank Pucelik, omul din spatele psihologului care a căutat noi metode de a vedea cum funcționează oamenii, omul din spatele profesorului de relații interpersonale de la Universitatea din Oklahoma, omul care a luptat în Vietnam și în prima lună pe front a avut misiunea de a sta lângă soldații răniți care nu mai aveau nicio șansă?
„Am fost crescut în condiții dificile, viața mea de familie nu a fost deloc amuzantă, am ajuns să fiu o persoană cu o părere foarte proastă despre sine și o stimă de sine scăzută și toate acele date care ar fi trebuit să mă transforme într-o persoană care eșuează. Am fost în război, am fost medic în război, dar am fost nevoit să ucid oameni ca să supraviețuiesc. Asta m-a afectat foarte tare, dar, totodată, m-a și ajutat foarte mult, dar mi-a luat foarte mulți ani, după război, să îmi dau seama cum m-a ajutat. Deci a trebuit să îmi dau seama singur care sunt lucrurile care funcționează și am avut ajutor de la niște oameni incredibili, inclusiv veterani și soldați care s-au confruntat cu diferite probleme după război. Și ne-am ajutat reciproc, am lucrat împreună și ne-am ajutat. Am învățat să fac lucrurile pe care îmi doream să le fac, lucruri pe care voiam să le fac”, povestește el.
O viață ca un roman. „Sunt cel care a crescut în iad”
„Deci sunt cel care a crescut în iad, îi era sortit să moară tânăr, dar care într-un final a descoperit cum să fie om, apoi și-a petrecut următorii 50 de ani învățând cum să gândească la fel ca oamenii eficienți. Și iată-mă practic acum, la 77 de ani. Sunt foarte mulțumit de viața mea, de ceea ce am reușit să realizez. Deci sunt un om fericit în vârstă de 77 de ani, care călătorește prin lume și face ceea ce iubește, fiind și plătit pentru asta, ceea ce este chiar interesant, pentru că aș fi făcut-o chiar și dacă nu aș fi fost plătit, dar nu le spun oamenilor asta”, se amuză co-fondatorul NLP.
Cum a apărut și ce este NLP?
Desigur, vine și întrebarea „Cum și de ce NLP?”. Măcar o dată, în treacăt, și majoritatea au auzit de NLP, prezentat ca o conexiune între procesele neurologice, limbaj (atât verbal, cât și nonverbal) și modelele de comportament învățate prin experiență, ce pot fi modificate pentru a atinge diverse ținte. Acest sistem este folosit în terapie și consiliere, dar și în domeniul afacerilor și este orientat mai degrabă pe CUM funcționează oamenii și mai puțin pe CAUZA care generează un anumit comportament.
În anii ‘70, Frank Pucelik, Richard Bandler și John Grinder, pe atunci studenți la Universitatea din California – Santa Cruz, au pus bazele Meta sau ceea ce avea să se numească mai târziu NLP și au încercat să răspundă la întrebarea „cum reușesc să obțină unii oameni performanțe remarcabile într-un domeniu?” Cei trei au muncit împreună până la 50 de ore pe săptămână, vreme de 7 ani.
„10 dintre noi, studenți la Universitatea California – Santa Cruz, eram îngrijorați că mișcarea umanistă se stingea și diversele tipuri de terapie se băteau cumva cap în cap și am decis că vrem să oprim asta. Așa că singurul mod prin care puteam opri asta era să învățăm despre fiecare și să învățăm ce le face să funcționeze. Și așa am pus bazele Meta, care mai tarziu a devenit NLP”, povestește Pucelik.
Cu ce ajută NLP?
„Meta sau NLP – prefer termenul Meta pentru că este mai potrivit – poate, practic, să influențeze tot ce fac oamenii. În tot ceea ce fac, oamenii își folosesc creierul, fie că este vorba de a învăța o limbă, fie că este vorba despre a pune pe picioare o afacere, deci dacă un om își foloseste mintea să facă ceva, atunci cum și-o folosește în așa fel încât să o facă și mai bine? Deci NLP este util în orice domeniu, în absolut toate”, spune Pucelik.
Unde se situează NLP în raport cu psihologia?
„Nu sunt deloc același lucru. Pot folosi Meta și să învăț cum să folosesc un sistem psihologic mult mai bine decât a fost gândit inițial sistemul respectiv în sine, pentru că ceea ce fac este să folosesc Meta să reformez tehnica în așa fel încât să dispară erorile din sistemul respectiv. Deci Meta este dincolo de sistem, nu este psihologie”, explică Frank Pucelik.
Dincolo de consultanța oferită în mediul de afaceri și de trainingurile în domeniu pe care le face, Frank Pucelik a lucrat și lucrează foarte mult cu veterani și cu persoane care au diverse dependențe, chiar sprijină mai multe centre unde ajung tineri care cad în patima drogurilor. Care este însă cheia unei colaborări eficiente? Cu ce oameni se lucrează mai ușor și cu care mai greu?
„Este de mare ajutor dacă o persoană vrea să învețe și să se schimbe, deci pentru mine cheia este ca acea persoană să vrea într-adevăr să învețe cum să se schimbe, cum să facă lucrurile mai bine. Unii oameni vin la mine și de fapt nu vor o schimbare, pentru că se cred mai deștepți decât ceilalți sau cred că sunt mai buni decât restul și sunt convinși că nu pot face mai bine de atât. Dacă e așa sau nu, nu mai contează, pentru că asta este ceea ce cred ei. Deci cu acești oameni nu lucrez. Nu îmi displac, chiar îmi place faptul că se cred deosebiți, chiar cred că este cumva grozav, dar nu îi iau în serios pentru că nu sunt interesați să învețe”, spune el.
Cum îi vede însă pe cei doi oameni aflați acum in conflictul care l-a alungat practic din locul care însemnase pentru el „acasă” în ultimele două decenii? Pucelik a ajuns să locuiască în Ucraina, după câțiva ani petrecuți în Rusia. Deci contextul internațional din țara vecină nu îi este absolut deloc străin.
„Zelenski e un tânăr care a devenit președinte aproape din greșeală și, dintr-o dată, s-a trezit în postura de lider în cazul uneia dintre cele mai rele situații care se putea întâmpla în lume în ultimii 40 de ani. Și el chiar a reușit. Este iubit în Ucraina, este respectat, comunicarea este incredibil de bună. Este un fost actor de comedie. El a stat neclintit și a arătat lumii ce este Ucraina, ce poate fi și a condus poporul împotriva unei armate care este probabil de 20 de ori mai mare și mai puternică decât armata Ucrainei. (…) Zelenski este extraordinar și sunt mândru de el. Este tânăr și deștept. Dumnezeule, nu s-a lăsat doborât”, exclamă Pucelik. „Putin este… nu știu ce Dumnezeu se întâmplă cu el, dar este un pericol pentru întreaga lume”, adaugă el.
La 77 de ani, Frank Pucelik nu își pierde însă nici optimismul, nici puterea de a zâmbi, de a cunoaște, de a-i învăța pe ceilalți tainele NLP și nu-i lipsește nici curajul de a o lua de la capăt în altă țară.
Discussion about this post