Ministerul Mediului a lansat anul trecut Campania „Vinerea Verde”, sub sloganul „Stop! Azi mașina stă pe loc”, în încercarea de a-i îndemna pe români să reducă poluarea lăsând autoturismele acasă și alegând în loc bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.
Marile orașe rămân însă sufocate de aglomerația din trafic, deși soluții există. La Constanța, odată cu sezonul estival, începe și sezonul ambuteiajelor și se vor repeta imaginile cu cozile interminabile de mașini – ale constănțenilor plus ale turiștilor veniți în vacanță. Cu un pic de voință și dorința de a face mișcare, alternativa mai sănătoasă – și fără vreun cost – este bicicleta.
În orașul de la malul mării, există inclusiv biciclete puse la dispoziție gratuit, de către autoritățile locale – atât pentru constănțeni, cât și pentru turiști. Iar unii chiar au profitat de această facilitate. De la începutul anului, au fost făcute 14.500 de curse, cu o durată medie de 48 de minute. Recordul îl deține însă un tânăr care a bifat nu mai puțin de 120 de plimbări pe două roți din martie și până acum.
Bicicletele sunt plasate în puncte cheie ale orașului, iar sistemul de bike-sharing permite și încurajează deplasarea între stațiile de autobuz, așa că nu este necesar ca bicicleta să fie înapoiată de unde a fost ridicată.
Orice persoană care are peste 14 ani poate solicita, gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor SPIT, un card de utilizator. Până acum, au fost emise 18.925 de carduri, dintre care 1.048 anul acesta. Bicicleta poate fi folosită gratuit timp de cel mult două ore, indiferent de numărul de închirieri zilnice, iar intervalul minim între utilizări este de 10 minute. Plimbările pot fi făcute zilnic, între orele 07:00 și 24:00, ultima închiriere fiind la ora 22:00.
Bicicletele reprezintă așadar o cale de a oferi naturii un moment de respiro. Cea mai importantă sursă de monoxid de carbon din poluarea generală a atmosferei este produsă de gazele de eșapament ale autovehiculelor.
Discussion about this post